30.11.2022. 19:43
0
Ubijen vođa ISIL-a Abu Hasan al-Hashimi al-Qurashi
Vođa ISIS-a poginuo je u borbi samo osam mjeseci nakon što je imenovan za halifu islamističke terorističke grupe. Abu Hasan al-Hashimi al-Qurashi, iz Iraka, poginuo je 'u borbi sa Božjim neprijateljima', a zamjena je već najavljena.

Govoreći u audio poruci, portparol je identificirao novog vođu grupe kao Abu al-Husseina al-Husseini al-Qurashija.

Qurashi se odnosi na pleme poslanika Muhameda, od kojeg vođe ISIS-a moraju tvrditi da potiču, prenosi Daily Mail.

Nakon meteorskog uspona u Iraku i Siriji 2014. u kojem je osvojio ogromne dijelove teritorije, ISIS je doživio kolaps svog samoproglašenog 'halifata' pod valom ofanziva.

Poražen je u Iraku 2017. i u Siriji dvije godine kasnije, ali 'spavajuće' ćelije sunitske muslimanske ekstremističke grupe i dalje izvode napade u obje zemlje i preuzimaju napade u drugim dijelovima svijeta.

Prethodni vođa ISIS-a, Abu Ibrahim al-Qurashi, ubijen je ranije ove godine u američkoj raciji u provinciji Idlib u sjevernoj Siriji.

Vodio je ISIS od 2019. godine i bio je etnički Turkmen iz iračkog grada Tal Afar.

Vođa terorista raznio se početkom februara tokom američke racije na sjeverozapadu Sirije, prema Washingtonu, u području pod kontrolom rivalskih džihadista.

Njegov prethodnik Abu Bakr al-Bagdadi ubijen je, također u Idlibu u američkoj raciji, u oktobru 2019.

Novi vođa Abu al-Hussein al-Husseini al-Qurashi dolazi na čelo jer je ISIS oslabljen operacijama koje podržavaju SAD u Iraku i Siriji s ciljem da se osujeti ponovno oživljavanje džihadista.

Ostaci ISIS-a u Siriji uglavnom su otišli u svoja pustinjska skrovišta iz kojih nastavljaju da maltretiraju snage predvođene Kurdima i trupe sirijske vlade.

Prošlogodišnji izvještaj UN-a procjenjuje da je oko 10.000 boraca IS i dalje aktivno širom Iraka i Sirije.

(A. Balićevac)

ISIL
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.