30.11.2022. 18:37
0
Policajce u SAD-u mijenjaju roboti, moći će i ubijati: Odluka izazvala burne reakcije
Nadzorni odbor San Franciska izglasao je u utorak navečer glasovima 8-3 odluku kojom se odobrava kontroverzna politika koja bi dozvolila policiji da rasporedi robote koji mogu koristiti smrtonosnu silu u vanrednim okolnostima, javlja CNN.

Washington Post izvještava da je glasanje uslijedilo nakon burne debate o politici koja bi omogućila policajcima da koriste zemaljske robote za ubijanje "kada je rizik od gubitka života za građane ili službenike neminovan i kada policajci ne mogu pokoriti prijetnju nakon upotrebe alternativne opcije snaga ili taktike deeskalacije".

Post piše da je za tu mjeru i dalje potrebno drugo glasanje sljedeće sedmice i odobrenje gradonačelnika.

"Mogla bi postojati izvanredna okolnost u kojoj bi, u gotovo nezamislivoj hitnoj situaciji, mogli htjeti rasporediti smrtonosnu silu kako bi, u nekoj užasnoj situaciji, učinili da neko ne može nanijeti dodatnu štetu", rekao je supervizor Aaron Peskin na sastanku odbora za San Francisco Chronicle, prenosi politicki.ba.

Ali supervizori Dean Preston, Hillary Ronen i Shamann Walton glasali su protiv te politike, izvještava Chronicle.

"Postoji ozbiljan potencijal za zloupotrebu i zloupotrebu ove vojne tehnologije, i nula pokazivanja neophodnosti", rekao je Preston na sastanku.

Na kraju, odbor je usvojio amandman kojim se traži da jedan od dvojice visokorangiranih čelnika policije San Francisca odobri bilo kakvu upotrebu robota za smrtonosnu silu, navodi Chronicle.

CNN se obratio Nadzornom odboru za kopiju zapisnika sa sastanka.

Portparol policije Robert Rueca rekao je za Post da odjel ima flotu robota i ne planira ih opremiti vatrenim oružjem. Ali on je rekao da se robotima mogu dodati eksplozivna punjenja kako bi probili utvrđene strukture, ili da bi se roboti mogli rasporediti da bi "kontaktirali, onesposobili ili dezorijentirali" opasnog osumnjičenog bez rizika po život policajca.

Naširoko se izvještava da je prvi poznati primjer američkog provođenja zakona koji koristi robota za raspoređivanje smrtonosne sile bio 2016. godine, kada je policija u Dalasu ubila naoružanog osumnjičenog optuženog da je smrtno ubio pet policajaca detonirajući eksplozivnu napravu postavljenu na robota za bombardiranje. Mašina je bila poslata tamo gdje se osumnjičeni sklonio.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.