2.12.2022. 19:41
0
Poljska pristala na ograničenje cijene ruske nafte na 60 dolara po barelu
Poljska je pristala na sporazum Evropske unije o ograničenju cijene za morsku naftu od 60 dolara po barelu za Rusiju, rekao je danas poljski ambasador pri EU Andrzej Sados.

Varšava je insistirala da prilikom odobravanja dogovora ispita mehanizam prilagođavanja na cijenu, kako bi se granica zadržala ispod tržišne, čak gurnuvši cijenu na najniži nivo koliko je moguće, čime će se ograničili prihodi Moskvi da finansira rat u Ukrajini.

Sados je rekao da će mehanizam u konačnom dogovoru zadržati da gornja granica cijene najmanje pet posto ispod tržišne, prenio je Reuters.

Ograničenje cijene nafte, ideja potekla od grupe G7, ima za cilj da smanji ruski prihod od prodaje nafte, ali i da spriječi skok globalne cijene nafte nakon embarga EU na ruske energente koji će stupiti na snagu 5. decembra.

Sados je rekao da EU sada može da pokrene pisanu proceduru za svih 27 članica EU da formalno odobre dogovor i da ga objave u nedjelju, dan prije nego što stupi na snagu embargo.



(Erna H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.