8.12.2022. 10:54
0
Rusi izbjegli od mobilizacije daju doprinos razvoju Armenije u različitim oblastima
FOTO: Patria/Arhiv
Egzodus Rusa koji su pobjegli od mobilizacije i slanja na front u Ukrajinu dostigao je vrtoglave brojeve u nekim Rusiji susjednim državama. To se posebno odnosi na mlade Ruse iz urbanih centara te velike zemlje.

Prije rata ne tako Rusima atraktivna Armenija, sada je tom mnogih Rusa, piše The Moscow Times.

Na ArtDocFest Yerevan, dugogodišnjem festivalu ruskog dokumentarnog filma koji je pokrenut u glavnom gradu Armenije prošlog mjeseca, ciljna publika je bila jasna: desetine hiljada Rusa koji su se ovdje preselili od izbijanja rata.

Neviđen priliv Rusa u Armeniju doveo je do otvaranja desetina malih preduzeća, događaja i kreativne saradnje. Ovi projekti njeguju osjećaj doma daleko od kuće za ruske emigrante — i obogaćuju društvo čiji su oni sada dio, piše ovaj ruski medij. "Došlo je do novog svitanja i ljudi su napravili velike korake naprijed - ima mnogo sjajnih mjesta", rekao je Kiril Shuvalov, Moskovljanin koji radi u online tehnološkom obrazovanju i koji je pobjegao u Armeniju nakon što je Rusija proglasila mobilizaciju u septembru. 

U centru armenskog glavnog grada sa nešto više od milion stanovnika, ruski jezik se čuje jednako kao i armenski. Brojni barovi, restorani i klubovi koje su otvorili nedavni ruski iseljenici postala su popularna mjesta za pridošlice, s hipsterskom estetikom koja podsjeća na slična mjesta u Moskvi ili Sankt Peterburgu.

Restoran Humus | Kimchi služi mješavinu izraelske i korejske hrane, dok "mikro-kafe" 2022 nudi veganska azijska fusion jela i rusko craft pivo. Noću, barovi kao što su TUF i Esthetic Joys Embassy ugošćuju sve, od dobrotvornih šahovskih turnira i stand-up večeri do DJ setova. Volchok, prodavnica ulične odjeće osnovana u Moskvi, i moskovska prodavaonica ploča Dig otvorile su prodajna mjesta u Jerevanu u proljeće.

Svi ovi projekti direktno su vezani za val ruske emigracije. Ali mnogi također imaju armenske suosnivače i armenske saradnike te svi imaju armensko osoblje.

Dmitrij Šingarev, koji je pokrenuo Hummus | Kimči je sa svojom sestrom ovog proljeća, rekao je da im je važno stvoriti opušten, udoban prostor za nove iseljenike i lokalno stanovništvo. „Redovno čujemo komentare da naš kafić liči na mjesta u Moskvi ili Sankt Peterburgu. Neki nas porede sa barovima u Jafi u Izraelu ili sa kafićima na Baliju. Ali mi samo smo htjeli da stvorimo prijatnu atmosferu”, rekao je. „Za lokalno stanovništvo, naš format (miješanja izraelske i korejske kuhinje) bio je malo neshvatljiv. Ali vremenom je sve više Armena počelo da nas posećuje”, dodao je on. 

Mnogi faktori čine Armeniju popularnom destinacijom za Ruse koji bježe od rata, progona i mobilizacije, piše The Moscow Times. Ruski građani ovdje mogu ostati do šest mjeseci bez vize, ruski jezik je raširen, a strancima je prilično jednostavno da registruju biznis. Također je jeftino otvoriti kafić ili bar u jednoj od brojnih gradskih garaža ili kioska. 

“Otvorili smo kafić svojim novcem, bez investitora. To bi bilo nemoguće uraditi u Moskvi”, rekao je jedan ruski sagovornik.

Čuveno gostoprimstvo Armenije znači da prilagođavanje životu u zemlji nije teško, kaže Anastasia Akshova, brend menadžer za Move2Armenia, neprofitnu organizaciju koja pomaže strancima da se snađu u procesu preseljenja. Ona i njen dečko su osnovali Table for Friends, koji organizuje tematske brančove i večere kako bi Rusima pružili mjesto na kojem mogu da se međusobno upoznaju. U poređenju sa armenskim sjevernim susjedom Gruzijom – koja je ove godine također primila desetine hiljada Rusa – ovdje ima mnogo manje iskaza protivljenja ratu. Ali to ne znači da otpor ne postoji. Uoči dolaska ruskog predsjednika Vladimira Putina u Jerevan na samit prošle sedmice, stotine Rusa i Armena izašlo je na ulice u znak protesta protiv njegove posjete.

Kao i u drugim zemljama u koje je pobjegao veliki broj Rusa, vrtoglave cijene najma stvorile su napetost među lokalnim stanovništvom. Ali priliv također daje veliki podsticaj privredi, pa je Centralna banka Armenije nedavno revidirala svoju projekciju ekonomskog rasta za ovu godinu sa 1,6% na čak 13%. Armenski umjetnik keramike Mane Brutents rekao je da je priliv Rusa u velikoj mjeri pogodovao maloj, tjesno povezanoj keramičkoj zajednici Armenije. „Više keramičara znači zdraviju konkurenciju, a veća potražnja znači više materijala i informacija“, rekla je.

Ali s obzirom da se neki Rusi već vraćaju kući nakon što je Putin proglasio mobilizaciju okončanom, nova ruska preduzeća u Jerevanu suočavaju se s neizvjesnom budućnošću. 

„Naš horizont planiranja je oko mjesec dana“, rekao je jedan od sagovornika.

Svi Rusi koje je intervjuisao The Moscow Times složili su se da Jerevan ostaje prepoznatljiv grad sa sopstvenim identitetom čak i nakon poplave pridošlica. „[Jerevan] ne treba da teži da bude kao Moskva“, rekao je predstavnik moskovskog brenda ulične odjeće Volchok u pisanim komentarima. Umjesto toga, nastojimo da budemo kao Jerevan, piše između ostalog ovaj ruski medij.


Patria/Erna H.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.