8.12.2022. 18:53
0
Bezosjećajna i bahata izjava katarskog šefa Svjetskog prvenstva nakon nove smrti radnika: "Smrt je prirodan dio života. Bilo da je na poslu, bilo da je u snu"
Katarski šef Svjetskog prvenstva kaže da je pokrenuta istragu o sigurnosti na radu zbog smrti radnika. Izjava je pokrenuta nakon izvještaja da je muškarac poginuo na mjestu treninga tokom Mundijala.

Turnir je obilježen kontroverzama oko postupanja zemlje domaćina prema radnicima migrantima.

Nasser Al Khater, izvršni direktor Svjetskog prvenstva 2022. u Dohi, potvrdio je Reutersu da je radnik preminuo. Nije naveo pojedinosti.

Al Khater je također izjavio da je “smrt prirodan dio života”. Izrazio je saučešće porodici radnika, izrazivši razočaranje na pitanja novinara.

“Smrt je prirodan dio života. Bilo da je na poslu, bilo da je u snu. Usred smo Svjetskog prvenstva. I imamo uspješno Svjetsko prvenstvo. I to je nešto o čemu sada želite razgovarati?”, kaže Al Khater.

Human Rights Watch (HRW) je osudio Al Khaterove izjave, prenosi Guardian.

“Komentar katarskog zvaničnika pokazuje bezosjećajno zanemarivanje radnika migranata koji je umro. Njegova izjava da se smrtni slučajevi događaju i da je prirodno kada se to dogodi, zanemaruje činjenicu da su se mnoge smrti radnika migranata mogle spriječiti”, rekla je predstavnica HRW-a Rothna Begum.

Zvaničnici katarske vlade povodom toga su se oglasili saopćenjem:

“Ako istraga zaključi da sigurnosni protokoli nisu poštivani, kompanija će biti podvrgnuta zakonskom postupku i strogim finansijskim kaznama”.

U saopćenju se dodaje da je “stopa nesreća na radu u Kataru stalno u padu otkako su uvedeni strogi zdravstveni i sigurnosni standardi. Njihovo provođenje je pojačana.”

Athletic je u srijedu izvijestio da je Filipinac angažiran za popravak svjetla na parkiralištu u Sealine Resortu – mjestu treninga reprezentacije Saudijske Arabije – izgubio život.

On je “skliznuo s rampe dok je hodao uz jedno vozilo. Pao je glavom na beton”.

Pozivajući se na više neimenovanih izvora, izvještaj navodi da se nesreća dogodila tokom Svjetskog prvenstva. No, ne precizira se kada.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.