9.12.2022. 19:55
0
Boluarte spremna razgovarati o prijevremenim izborima, ali isključuje mogućnost ustavnih promjena
Predsjednica Perua Dina Boluarte izjavila je u petak da je spremna razgovarati o prijevremenim izborima s političkim i građanskim organizacijama u zemlji, ali je za sada isključila mogućnost pokretanja ustavnih promjena.

Boluarte, koja je stupila na dužnost u srijedu nekoliko sati nakon što je njen prethodnik Pedro Castillo svrgnut, kazala je da poziva na smirivanje otkako su izbili protesti podrške bivšem predsjedniku.

Ranojutarnji snimci na lokalnoj televiziji prikazuju kako stotine farmera blokiraju dio glavnog obalnog autoputa u Peruu zahtijevajući prijevremene izbore.

- Ako društvo i ako situacija zahtijevaju raspisivanje izbora, onda ćemo u razgovoru s demokratskim i političkim snagama u Kongresu sjesti da razgovaramo - izjavila je ona novinarima pored svoje kuće na putu do vladine palate.

- Nisam ja ta koja je izazvala ovu situaciju, ja samo ispunjavam ustavnu ulogu - dodala je, pozvavši "sestre i braću koji izlaze na protest da se smire".

Šezdesetogodišnja pravnica Boluarte, koja je bila Castillov potpredsjednik, postala je prva žena koja je preuzela predsjedničku funkciju u zemlji, a sada bi na toj funkciji trebala ostati do 2026. godine.

Upitana o pozivima nekih ljevičarskih stranaka za izradu novog ustava, Boluarte je rekla da se dugogodišnji zahtjev ne bi trebao napustiti.

- Mislim da ovo nije vrijeme. Trenutno Peru prolazi kroz političku krizu i još uvijek moramo riješiti ekonomsku i prehrambenu krizu - rekla je ona.

Dodala je da će članove svoje nove vlade imenovati u petak ili subotu.

Boluarte je izjavila da planira posjetiti bivšeg predsjednika Castilla u zatvoru, dodajući da nas je njegov "državni udar sve iznenadio, uključujući i njegove ministre".

Castillo je priveden i smijenjen s funkcije ubrzo nakon što je pokušao raspustiti Kongres, nekoliko sati prije nego što su zakonodavci trebali glasati o njegovom opozivu. Sada se suočava s krivičnim prijavama.

Iznenadna promjena vodstva Perua do sada nije izazvala negativne efekte na tržišta. Analitičari kažu da su ekonomske i finansijske institucije u drugoj zemlji proizvođača bakra i dalje otporne na političku nestabilnost.

Boluarte, koja je pozvala na političko primirje u svom prvom govoru kao predsjednica, morat će, međutim, paziti da izbjegne sudbinu drugih čelnika koji su napustili funkciju prije isteka mandata, prenosi Reuters. 


(Fena / Aldina R.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.