14.12.2022. 13:24
0
Zelenski raspustio Okružni upravni sud u Kijevu nakon niza optužnica za korupciju
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izrazio je zadovoljstvo zbog raspuštanja suda u Kijevu i rekao da se Ukrajina može istodobno boriti protiv korupcije i ruske invazije, objavio je Kyiv Independent.

- Ova priča je dovedena do kraja - rekao je Zelenski u utorak kasno navečer te istaknuo da je potpisao zakon kojim se raspušta Okružni upravni sud u Kijevu.

Riječ je o instituciji koju su ukrajinske protukorupcijske vlasti uporedile sa zločinačkom organizacijom, a Sjedinjene Države su predsjedniku te ustanove nametnule sankcije 9. decembra. 

Predsjednik Volodimir Zelenski je 13. decembra potpisao zakon o likvidaciji Okružnog upravnog suda u Kijevu, na čijem je čelu najskandalozniji ukrajinski sudija Pavlo Vovk.

Potpisao je zakon istog dana kada ga je usvojio ukrajinski parlament.

- Nastavljamo ovaj proces reformi, čak i u vrijeme ovakvog rata - rekao je Zelenski u svom video obraćanju.

Pavlo Vovk, predsjednik suda, napisao je u objavi na Facebooku da je odluka o ukidanju suda čisto politička te donesena na brzinu i da će "oni koji joj danas plješću uskoro zažaliti".

Američki State Department saopćio je da je Washington uveo sankcije Vovku "zbog traženja mita u zamjenu za urgiranje u sudskim i drugim javnim procesima."

Slučaj korupcije protiv Vovka proslijeđen je ukrajinskom visokom sudu za borbu protiv korupcije ovog ljeta, nakon što su slučajevi protiv njega godinama bili blokirani.

Ukrajinski nacionalni ured za borbu protiv korupcije (NABU) saopćio je da su 17. juna ove godine podignute optužnice protiv Vovka, dvojice njegovih zamjenika, četvorice sudaca i još četiri osobe, uključujući predsjednika državne pravosudne uprave.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.