21.12.2022. 22:54
0
Prijeti novi skandal: Donald Trump nije platio federalni porez posljednje godine kao predsjednik
Američkim zastupnicima i javnosti trebat će vremena da probave gomilu dokumenata koji se odnose na porezne prijave koje je imao bivši predsjednik Donald Trump.

Dokumente je objavio Odbor za sredstva Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država.

Trump je više puta odbijao objaviti svoje porezne prijave i kao predsjednički kandidat i kao predsjednik.

Odbor, koji je odgovoran za nadzor Porezne uprave i poreznu politike, dugo je tražio i prije samo nekoliko sedmica konačno dobio Trumpove porezne prijave za 2015. do 2020.

Cilj bio je pregledati “kako Porezna uprava provodi savezne porezne zakone i osigurava usklađenost predsjednika.”

Odbor kaže da Porezna uprava nije izvršila pravilnu reviziju Trumpa. Tvrdi da je predsjednički revizijski program Porezne uprave bio “uspavan” tokom Trumpovog mandata.

Izvještaj Odbora je pokazao da je Porezna uprava otvorila samo jednu “obaveznu” reviziju. I to za Trumpovu poreznu prijavu za 2016. godinu.

A to se dogodilo tek u jesen 2019. nakon što je Odbor prvi put poslao pismo, tražeći od Porezne uprave Trumpove podatke, prenosi CNN.

Porezna prijava za 2017. u međuvremenu je označena kao “procijenjena i uzeta na ispitivanje, ako bude potrebno”.

Ostaje nejasno zašto Porezna uprava nije bila aktivnija u reviziji Trumpovih izvještaja dok je bio predsjednik.

Trump nije platio federalni porez na dohodak u posljednjoj godini svoje predsjedničke dužnosti.

Nakon godina prenošenja velikih gubitaka kako bi uveliko smanjio, ako ne i poništio svoju obavezu saveznog poreza na dohodak, Trump je prijavio značajan porezni račun u sredini svog madata.

Trump je 2018. i 2019. platio ukupno 1,1 milion dolara saveznog poreza. To je oštra suprotnost u odnosu na 750 dolara, koliko je platio 2017. i nula dolara 2020. godine.

Njegov oporezivi prihod u 2018. približio se na 23 miliona dolara. To je uključivalo kapitalnu dobit od 22 miliona dolara.

Sljedeće godine prijavio je blizu 3 miliona dolara oporezivog prihoda. Kapitalni dobitak iznosio je 9 miliona.

Međutim, 2020. Trump je izvijestio o gubicima od preko 16 miliona dolara. Oni su bili dovoljno veliki da smanji račun za savezni porez na dohodak te godine na nula dolara.

Mnogo godina, prije nego što se kandidirao za predsjednika, istraživanje New York Timesa pokazalo je da je Trump tvrdio da ima ogromne neto operativne gubitke.

To mu je bilo dopušteno prenijeti i primijeniti na buduće porezne godine. Time je uveliko smanjio ili jednostavno izbrisao obavezu plaćanja godišnjeg poreza na dohodak.

Trump je tako prenio 105 miliona dolara gubitaka 2015., 73 miliona dolara 2016., 45 miliona dolara 2017. i 23 miliona dolara 2018. godine.

Postavlja se i pitanje o tačnosti nekih ogromnih dobrotvornih odbitaka koje je Trump tražio u nekoliko poreznih prijava. Odbici mogu ograničiti iznos poreza na dohodak.

Godine 2015. Trump je zatražio odbitak od 21,1 milion dolara za donaciju 158 hektara svog imanja u New Yorku. Donacija, koja je upućena zemljišnom fondu, u centru je krivične istrage okružnog tužitelja Manhattana o finansijama Trumpove organizacije.

Porezna uprava dopušta odbitak poreza na dohodak vlasnicima koji se odreknu prava na svoje zemljište u svrhu očuvanja. No, Porezna uprava se pita je li vrijednost Trumpove donacije zemljišta prenapuhana.

Agent Porezne uprave kojem je dodijeljena revizija Trumpovih poreza predložio je odbijanje cjelokupnog odbitka od 21,1 milion dolara jer Trump nije dobio kvalificiranu procjenu zemljišta.

Agent je alternativno predložio smanjenje vrijednosti odbitka za više od polovine. Rekao je da bi procjenitelj mogao biti kažnjen za potencijalno pogrešno prikazivanje vrijednosti zemljišta.

Budući da Trump nije imao oporezivi prihod u 2015., odbitak je bio ograničen. No, mogao se prenijeti i odbiti u narednim godinama.

Izvještaj je također pokrenuo pitanja o novčanim donacijama koje je Trump navodio kao dobrotvorne odbitke.

U 2016. i 2017. Trump je tražio gotovo 1,2 miliona dolara, odnosno 1,9 miliona dolara u dobrotvornim prilozima, od kojih je većina bila u gotovini.

Trump je 2018. i 2019. imao oporezivi prihod. Prijavio je donacije u gotovini od nešto više od 500.000 dolara svake godine. To znači da je tih godina mogao tražiti odbitak dobrotvornih priloga.

Predloženo je da se od Trumpa traži da potkrijepi te velike novčane donacije.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.