11.1.2023. 9:15
0
UK i Japan potpisuju najveći ugovor u oblasti odbrane
Britanski premijer Rishi Sunak i njegov japanski kolega Fumio Kishida potpisat će „izuzetno značajan“ novi sporazum o odbrani kada se danas sastanu u Londonu, saopštio je Downing Street.

Dvojica lidera će također razgovarati o trenutnom predsjedavanju Japana grupom G7 i „potrebi da zadržimo našu kolektivnu podršku Ukrajini“, navodi se dalje. Sporazum, koji će biti potpisan u londonskom Toweru, omogućiće slanje britanskih snaga u Japan u, kako je London rekao, „najznačajnijem odbrambenom sporazumu između dvije zemlje u više od jednog stoljeća“, javlja AFP.

„U proteklih 12 mjeseci ispisali smo sljedeće poglavlje odnosa između Ujedinjenog Kraljevstva i Japana - ubrzavajući, gradimo i produbljujemo naše veze“, rekao je Sunak.

„Ovaj sporazum o recipročnom pristupu je izuzetno značajan za obje naše nacije - on učvršćuje našu posvećenost Indo-Pacifiku i naglašava naše zajedničke napore za jačanje ekonomske sigurnosti“, dodaje se.
Kishida je u ponedjeljak otputovao na razgovore sa saveznicima Japana iz G7 u Evropi i Sjevernoj Americi, koji se završavaju sastankom s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u petak.

U Parizu su on i Emmanuel Macron obećali dublje veze, a francuski predsjednik je obećao da će održati „zajedničke akcije na Pacifiku“ i „neprekidnu podršku“ Francuske protiv agresije Sjeverne Koreje. Zauzvrat, Kishida je obećao podršku G7 Ukrajini. Velika Britanija, Italija i Japan rekli su prošlog mjeseca da će zajednički razviti budući borbeni avion. Novi „Global Combat Air Programme“ trebao bi proizvesti svoje prve mlaznjake do 2035. godine, spajajući skupa postojeća istraživanja triju zemalja o novoj ratnoj tehnologiji, od stelt kapaciteta do visokotehnoloških senzora.

Britanski patrolni brod je prošle godine po prvi put učestvovao u redovnoj pacifičkoj operaciji obuke koju su izvele japanska i američka mornarica. U vježbi je učestvovalo 36.000 vojnog osoblja, 30 brodova i 370 aviona, uglavnom iz Japana i Sjedinjenih Država, ali uz Australiju, Kanadu i UK.


(Patria/Admir O.)

UKJapan
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.