16.1.2023. 16:31
0
Denaro je prvi put ubio s 18 godina, ostat će upamćen po monstruoznom ubistvu dječaka
Šef zloglasne Koza Nostre Mateo Mesina Denaro (Matteo Messina Denaro) danas je uhapšen u jednoj klinici u Palermu.

On je posljednja snažna ličnost Koza nostre i osoba je kja je posljednjih 30 godina uspješno bježala italijanskoj policiji. U njegovom hapšenju sudjelovale su stotine policajaca i specijalaca.

Prema saznanjima italijanske policije on je i dalje upravljao mafijom oko oko zapadnog sicilijanskog grada Trapanija uprkos tome što je bio u bijegu.

Njemu prijeti doživotna kazna jer je sudjelovao u bombaškim napadima u Firenci, Rimu i Milanu 1993. godine u kojima je stradalo deset ljudi.

Slavlje na ulicama Italije poslije hapšenja zloglasnog mafijaškog šefa: Ljudi grle policiju

Kako je naveo Đakomo Di Girolamo (Giacomo), autoru biografije o Denaru nazvanu "Nevidljivi", šef Koza nostre je prvi put ubio kada je imao 18 godina.

Do 1996. godine je već ubio ili pokušao ubiti 61 osobu. Nije poznato na koliko je taj broj porastao u posljednjih 20 godina.

- Mogao bih napuniti groblje ljudima koje sam ubio - svojevremeno se hvalio Denaro.

Njegov otac Frančesko Messina Denaro, poznat kao Don Ciccio, bio je šef mafijaške regije Trapani. 

Denaro mlađi je reputaciju "zaradio" kada je ubio Vincenza Milacu, a potom i davljenjem njegove trudne djevojke.

Šef Koza nostre je poznat i po tome što je naredio ubistvo nekoliko italijanskih sudija, a poznat je i po brutalnom ubistvu Đuzepea Di Matea (Giuseppe Di Matteo).

Dječaka je oteo lažni policajac koji je sarađivao s "Koljačem", kako je bio nadimak mafijašu Giovanniju Bruscu.

Dječak je imao samo 12 godina, a mučili su ga skoro 800 dana, da bi onda njegovo tijelo Denaro utopio u kiselini 1996. godine.

Inače, Đuzepeov otac bio je bivši mafijaški saradnik koji je poslije otmice sarađivao s policijom o brojnim ubistvima sudija iz 1990-ih godina.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.