22.1.2023. 9:20
0
Bivši izraelski premijer Yair Lapid na protestima protiv aktuelnog premijera Netanyahua
Bivši izraelski premijer Yair Lapid pridružio se desetinama hiljada demonstranata u Tel Avivu u subotu, javlja AFP.

„Ljudi koji vole državu došli su da brane njenu demokratiju, njene sudove, ideju zajedničkog života i zajedničkog dobra“, napisao je Lapid na Twitteru, obećavajući da „neće odustati dok ne pobjedimo“.

Subotnje demonstracije bile su najveće do sada otkako se prošlog mjeseca na vlast vratio  Lapidov nasljednik Benjamin Netanyahu na čelu najdesničarske vlade u historiji zemlje.Oko 100.000 demonstranata izašlo je u centru Tel Aviva, prema procjenama izraelskih medija, ispunjavajući ulice plavo-bijelim nacionalnim zastavama. 

Subotnji masovni skup uslijedio je nakon protesta studenata širom zemlje i demonstracija stotina advokata ispred suda u Tel Avivu. Planirana rekonstrukcija pravosuđa naišla je na rijetke javne kritike od strane predsjednice Vrhovnog suda Esther Hayut, koja ga je ranije ovog mjeseca označila kao „neobuzdan napad“.

Napetim odnosima između vlade i pravosuđa zadat je još jedan udarac ove sedmice, kada je najviši izraelski sud presudio da ministar mora odstupiti zbog nedavne osude za utaju poreza. Imenovanje Aryeha Derija za ministra zdravlja i unutrašnjih poslova Vrhovni sud je ocijenio„izuzetno nerazumnim“, samo nekoliko mjeseci nakon što je novčano kažnjen i odrekao se svog poslaničkog mjesta. Netanyahu je osudio odluku suda, ali još nije najavio nikakve konkretne korake. 

(A. Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.