22.1.2023. 18:35
0
Uhapšen zamjenik ukrajinskog ministra: Primao je mito?
Zamjenik ministra infrastrukture Ukrajine, Vasil Lozinski uhapšen je zbog sumnje da je pronevjerio sredstva namijenjena obnovi oštećene infrastrukture u zemlji.

Nakon hapšenja je smijenjen, a u u ministarstvu odbrane je pokrenuta interna revizija nakon što su mediji otkrili da je navodno potpisan ugovor s prenapuhanim cijenama.

- Kabinet ministara Ukrajine naređuje da se V.M. Lozinski razriješi dužnosti zamjenika ministra za razvoj zajednica, teritorija i infrastrukture Ukrajine - napisao je na Telegramu ukrajinski premijer Denis Šmigal.

Primio novac

Istraga koju je proveo Nacionalni ured za borbu protiv korupcije Ukrajine (NABU) otkrila je da su pronevjerena javna sredstva izdvojena za alternativne izvore energije tokom zimskih mjeseci, javio je CNN. Ukrajinsko ministarstvo infrastrukture potvrdilo je hapšenje Lozinskog na svojoj službenoj Facebook stranici.

Prema NABU-u, Lozinski je optužen i da je primio 400.000 dolara mita. Sumnjiče ga da je primio novac za omogućavanje potpisivanja ugovora za kupnju opreme i generatora po prenapuhanim cijenama.

Šta je istraga pokazala?

NABU kaže da je prošlog ljeta oko 49 miliona dolara dodijeljeno kako bi se stanovništvu osigurali alternativni izvori energije, topline i vode zimi zbog situacije uzrokovane uništenjem kritične infrastrukture.

Istragom je utvrđeno da je niz službenika centralne i regionalne izvršne vlasti odlučio pronevjeriti dio javnih sredstava. Kako bi to postigli, u tajnom su se dogovoru sa skupinom posrednika pobrinuli da se sklope ugovori o nabavi s unaprijed određenim poslovnim subjektima čija je cijena precijenjena za gotovo 7.6 miliona dolara. Provedeno je niz pretresa tokom kojih je u uredu poduzetnika pronađeno i zaplijenjeno 920.000 ukrajinskih grivni i 38.700 dolara. Također, u noći je priveden jedan od članova organizirane kriminalne skupine koji je pokušavao prijeći državnu granicu i napustiti Ukrajinu, objavio je NABU.

Problemi s korupcijom

Smjena je uslijedila u trenutku kada se Ukrajina suočava s nestašicom struje nakon napada ruskih vojnika na njena energetska postrojenja usred zime.

Pronevjere su i dalje česte u Ukrajini, zemlji koju decenijama muči korupcija.


(Admir O.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.