2.2.2023. 15:51
0
Evropska centralna banka dodatno podigla kamatne stope – krediti još skuplji
FOTO: Shutterstock
Evropska centralna banka odlučila je da od 8. februara dodatno podigne tri ključne kamatne stope za dodatnih 50 baznih poena. Tako će kamatna stopa na glavne operacije refinansiranja biti tri odsto, stopa na marginalne kreditne olakšice 3,25 posto i na depozitne olakšice 2,5 posto.

Kako je saopštila Evropska centralna banka, i dalje će se zadržati kurs rasta kamatnih stopa stabilnim tempom, kako bi se održale na nivou dovoljno restriktivnom da bi inflacija mogla da se vrati u okvire cilja od dva posto.

„Upravni savjet je danas odlučio da podigne tri ključne kamatne stope ECB za 50 baznih poena i očekuje da će ih dalje podizati“, saopštila je ECB.

S obzirom na inflatorne pritiske, kako se ističe, namjera ECB je da dodatno podigne kamatne stope za još 50 baznih poena na svom slijedećem sastanku u martu, a zatim će procijeniti dalji put svoje monetarne politike.

Podsjetimo, prošli put je Evropska centralna banka 21. decembra podigla ključne kamatne stope za dodatnih 50 baznih poena. Kamatna stopa na glavne operacije refinansiranja bila je 2,5 posto, stopa na marginalne kreditne olakšice 2,75 posto i na depozitne olakšice dva posto.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.