3.2.2023. 16:47
0
Njemačka dala odobrenje za slanje Leopard 1 tenkova u Ukrajinu: Koristili se svojevremeno i u našoj zemlji
FOTO: EPA
Njemačka vlada je odobrila izdavanje izvoznih licenci za tenkove Leopard 1, potvrdio je glasnogovornik ove vlade Steffen Hebestreit bez davanja dodatnih detalja.

Ranije u petak, Süddeutsche Zeitung prenio je da je Berlin odobrio planove njemačkog proizvođača oružja Rheinmetall da proda 88 starijih Leoparda 1 Kijevu, nakon što se poprave, po ukupnoj cijeni od više od 100 miliona eura.

Ovaj potez dodatno signalizira preokret politike Njemačke o tenkovima za Ukrajinu, devet dana nakon što su objavili da će poslati jednu četu tenkova Leopard 2 u Kijev kao dio evropske koalicije.

Ipak, to riskira stvaranje uskih grla u opskrbi, jer se Leopard 1 više ne proizvode, a njihove granate imaju drugačiji kalibar od novijih Leoparda 2. Naime, Leopard 1 ima top od 105 mm. Brazil ima velike zalihe ovih granata, ali do sada nije bio voljan da ih proda u Ukrajinu.

Njemačka vlada također razmatra otkup petnaest tenkova Gepard koje je prodala Kataru, ali bi se i tamo mogla suočiti s nekim problemima, budući da se municija za njih proizvodi u Švicarskoj, koja je dosad odbijala odobriti ponovni izvoz u Ukrajinu s obrazloženjem da bi prekršila svoju neutralnost. Međutim, neki švicarski parlamentarci traže da zemlja preispita svoje stajalište.

Nakon sedmica intenzivnog pritiska svojih partnera, Njemačka je prošle sedmice objavila da će odobriti isporuku oko 80 tenkova Leopard 2 Ukrajini, uključujući oko četrnaest vlastitih tenkova, kao dio koalicije evropskih zemalja. Budući da su tenkovi njemačke proizvodnje, druge zemlje ili privatne kompanije koje su ih spremne poslati u Ukrajinu trebale su odobrenje njemačke vlade.

Leopard 1 je ušao u upotrebu 1965. godine, i od tada je u nekoliko navrata unaprijeđen i prethodnik je tenka Leopard 2. Pravljen je do 1984. godine, a proizvedeno ih je više od 6000.

U toku rata u Bosni i Hercegovini nalazio se u sastavu snaga UNPROFOR-a kao dio danskog kontigenta. Krajem aprila 1994. srpske snage počele su pucati na švedsku osmatračnicu Tango 2 u blizini Tuzle. Danski tenkovi došli su u pomoć švedskoj osmatračnici, slijedeći plan koji su prethodno uvježbali pod kodnim nazivom "Operacija Bøllebank" (Napadanje huligana).

Tokom noći započela je teška bitka između danskih tenkova i srpskih snaga. Bitka je završila velikom danskom pobjedom, u kojoj je, prema procjenama, živote izgubilo do 150 srpskih vojnika. S danske strane nije bilo gubitaka. U sukobu je učestvovala Šekovička brigada VRS-a.

(Erna H.) 


 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.