4.2.2023. 8:10
1
Sjeveroistok SAD i Kanade suočava se sa arktičkim temperaturama
Sjeveroistočni dijelovi Sjedinjenih Američkih Država i Kanade u petak su imale „epsku“ arktičku eksploziju zbog koje bi neka područja mogla zabilježiti svoje najniže temperature ikad, javio je AFP.


Američka nacionalna meteorološka služba (NWS) upozorila je da bi u dijelovima Mainea moglo doći do hladnoće od minus minus 51 stepen Celzijusa. 

"Ovo je epska, generacijska arktička epidemija“, napisala je u saopštenju kancelarija NWS-a u Caribouu, blizu granice Mainea s Kanadom. Upozoreno je da se u takvim uslovima može doći do promrzlina na izloženoj koži u roku od pet minuta. „Opasnost da budete uhvaćeni nespremni bez zaklona od nepogoda i bez odgovarajuće zimske opreme za preživljavanje ne može se dovoljno naglasiti“, napisala je služba.

U Montrealu je zbog vjetra temperatura u petak rano popodne iznosila minus 41 C. 

Predviđeno je da će se živa spustiti i do minus 50 C u sjevernim regijama Quebeka tokom subote.

U kanadskoj prijestolnici Otawi, snježna oluja u kombinaciji sa vjetrom od 60-70 kilometara a sat tokom noći s četvrtka na petak smanjila je vidljivost na skoro nulu. 

Upozorenja na hladnoću vjetra također su bila na snazi u većem dijelu Nove Engleske.

Očekuje se da će u Bostonu, gdje su javne škole zatvorene u petak, i okolnim područjima biti minus 34 C. Južnije, u New Yorku biti minus 23 C, navodi NWS. 

Topliji vazduh bi trebalo da se preseli u region rano u nedjelju i da temperature porastu. 


(Patria/Aldina R.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.