4.2.2023. 9:10
0
Ukrajina bi mogla dobiti stare njemačke tenkove Leopard 1
FOTO: KMW
Ukrajina bi mogla dobiti stare tenkove Leopard 1 iz zaliha njemačke odbrambene industrije, javio je AP.

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit potvrdio je u petak da je „izvozna dozvola izdana“, ali je odbio dati brojeve ili druge detalje, rekavši da bi oni mogli postati konkretniji „u narednim danima i sedmicama“.

Hebestreitovi komentari uslijedili su nakon što je dnevnik Sueddeutsche Zeitung objavio da je vlada odobrila izvoz tenkova i da oni mogu biti poslani čim ih odbrambena industrija dovede u radno stanje.

Dvije kompanije, Rheinmetall i FFG, žele pripremiti desetine tenkova Leopard 1 koji bi mogli biti isporučeni Ukrajini, ako je zainteresirana. Također je rečeno da za sada postoje problemi sa obezbjeđivanjem dovoljno municije za tenkove.

Leopard 1, proizveden između sredine 1960-ih i sredine 1980-ih, bio je prvi borbeni tenk zgrađen za zapadnonjemački Bundeswehr. Njemačka vojska nije imala nijedan tenk ove vrste od 2003. godine, rekao je glasnogovornik ministarstva odbrane Arne Collatz.

Njemačka je prošle sedmice pristala da pošalje 14 modernih tenkova Leopard 2 A6 iz trenutnih zaliha svoje vojske.

Sjedinjene Američke Države tada su saopćile da će poslati 31 tenk M1 Abrams. 


(Patria/Aldina R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.