4.2.2023. 9:25
0
Pentagon: Otkriven još jedan kineski špijunski balon; Kina tvrdi drugačije
Pentagon je objavio kako je drugi kineski špijunski balon uočen iznad Južne Amerike. Američki šef diplomacije Antony Blinken je otkazao ranije najavljeni put u Kinu.


“Dobijamo izvještaje o balonu iznad Južne Amerike”, rekao je glasnogovornik Pentagona Pat Ryder dan nakon što je prvi balon viđen nad američkim nebom, pa dodao: “Naša procjena je da se radi o još jednom kineskom balonu za nadzor”, piše Index.hr.

Pentagon nije objavio točnu lokaciju drugog balona, ali jedan američki dužnosnik je za CNN rekao kako ne izgleda da se kreće prema SAD-u. Podsjetimo, američki državni tajnik Antony Blinken nazvao je postupke Kine u vezi sa špijunskim balonom otkrivenim iznad Sjedinjenih Država neodgovornim i neprihvatljivim.

“Jasno kršenje američkog suverenitetima”

U telefonskom razgovoru s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijuom rekao je da je prisutnost balona u američkom zračnom prostoru jasno kršenje američkog suvereniteta i jasno kršenje međunarodnog prava. Rekao je da svijet očekuje da SAD i Kina odgovorno upravljaju svojim odnosima. SAD to čini i očekuje isto od Kine, rekao je Blinken.

Američki vojni vrh razmatrao obaranje aviona

Glavni prioritet Washingtona je ukloniti balon iz zračnog prostora, rekao je Blinken, ne dodajući kako bi to trebalo učiniti. Kina je jučer izrazila žaljenje jer je njezin civilni balon zalutao iznad teritorija SAD-a zbog čega je nastala politička uzbuna u zemlji, a Blinken odgodio posjet Pekingu.

Američki vojni vrh razmatrao je obaranje balona iznad Montane u srijedu, ali je predsjednik Joe Biden odlučio da to ne treba učiniti zbog sigurnosnog rizika od krhotina, rekli su dužnosnici u četvrtak.

Kina: Radi se o meteorološkom balonu, zalutao je

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je jučer kako je riječ o balonu koji se koristi u civilne meteorološke i druge znanstvene svrhe te je izrazilo žaljenje što je balon zalutao u američki zračni prostor. Glasnogovornik kineske vlade rekao je ranije da “Kina nema namjeru narušavati kopneni teritorij i zračni prostor bilo koje suverene zemlje”.

Blinken je rekao da želi posjetiti Peking čim to uvjeti dopuste. Međutim, ponašanje Kine uoči posjeta bilo je “štetno za sadržajne razgovore koje smo bili spremni voditi”, rekao je. 


(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.