4.2.2023. 18:22
0
Sud u SAD predao novac ruskog oligarha Ukrajini
Američki državni tužilac Merrick Garland je saopćio da će 5,4 miliona dolara zaplijenjenih od ruskog biznismena Konstantina Malafejeva biti predato Ukrajini.

Uz dozvolu tužioca, konfiskovana imovina će biti prebačena u State Department za podršku narodu Ukrajine.

- Danas objavljujem da sam odobrio prvi transfer konfiskovane ruske imovine u Ukrajinu. Ruski ratni zločinci neće naći utočište u Sjedinjenim Državama - rekao je on.

On je dodao da je riječ o oduzetoj imovini Konstantina Malofejeva. Njegovih 5,4 miliona dolara zaplijenjeno je nakon što je optužen za kršenje sankcija.

Sjedinjene Američke Države, Kanada i Evropska unija uvele su sankcije vlasniku TV kanala "Cargrad" Malafejevu još 2014. godine nakon aneksije Krima i izbijanja rata na istoku Ukrajine.

Bio je osumnjičen za finansiranje separatista. Sam biznismen to negira, a 2018. je rekao da ga sankcije nisu mnogo pogodile, piše CNN.

Ipak, u aprilu prošle godine, generalni tužilac Garland optužio je Malofejeva da pokušava zaobići sankcije. Biznismen je kreirao shemu koja bi omogućila njegovim medijima da rade u Evropi. Američke vlasti presrele su "milione dolara" koje je neimenovani američki institut poslao Malofejevu. 

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.