4.2.2023. 22:22
0
Potvrdio premijer: Portugal šalje tenkove Ukrajini
Premijer Portugala Antonio Costa rekao je ove subote da će Portugal prebaciti tenkove Leopard 2 ukrajinskim oružanim snagama, a također je dodao da je sada u toku logistička operacija s Njemačkom za vraćanje nekih tenkova.

Costa je također naglasio da slanje tenkova u Ukrajinu ne bi ugrozilo nacionalni vojni potencijal u smislu opreme.

- Sada radimo na pripremama. Znam tačno koliko će tenkova biti poslano u Ukrajinu, ali to će biti objavljeno u odgovarajuće vrijeme - rekao je šef izvršne vlasti.

Prema riječima premijera, Portugal sada radi s Njemačkom kako bi omogućio logističku operaciju za nabavku rezervnih dijelova kako bi se završila restauracija nekih borbenih vozila koja nisu bila u upotrebi.

- Operacija ima za cilj da Ukrajini obezbijedi nekoliko tenkova, a da Portugal ne izgubi svoj vojni potencijal. Očigledno, Portugal ima i obaveze unutar NATO-a, koje ne možemo a da ne ispunimo u smislu posjedovanja opreme za intervencije ako je potrebno - upozorio je on.

Antonio Costa je napomenuo da je pokret koji se dešava u Evropi ima za cilj da sva ova vozila budu isporučena do kraja marta.

Prethodno su portugalski mediji objavili da se Portugal sprema da pošalje četiri tenka njemačke proizvodnje Leopard 2 u Ukrajinu.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.