8.2.2023. 8:32
0
SAD nakon razornog zemljotresa: Pomažemo Siriju, ali ne i Assada
Sjedinjene Američke Države saopštile su da rade s partnerima na pružanju pomoći nakon zemljotresa u Siriji, ali će biti čvrsto protiv saradnje s vladom u Damasku. SAD su također saopštile da očekuju da će poslati dalju pomoć Turskoj, saveznici iz NATO-a, nakon što su poslale dva spasilačka tima, javio je AFP.

„U samoj Siriji imamo humanitarne partnere koje finansiraju SAD i koji koordiniraju pomoć u spašavanju života“, rekao je državni sekretar Antony Blinken novinarima tokom susreta sa svojim austrijskim kolegom.

„Posvećeni smo pružanju te pomoći kako bismo pomogli ljudima u Siriji da se oporave od ove katastrofe, baš kao što smo njihov vodeći humanitarni donator od početka rata u samoj Siriji“, rekao je Blinken.

„Želim ovdje naglasiti da ta sredstva, naravno, idu sirijskom narodu - ne režimu. To se neće promijeniti“, dodao je.

SAD su odbile normalizaciju odnosa sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom ili bilo kakvu direktnu pomoć za obnovu, tražeći odgovornost Damaska za zločine počinjene u sirijskom ratu.

Stephen Allen, koji vodi ona terenu za Američku agenciju za međunarodni razvoj, rekao je da je većina štete nastala u područjima koja nisu pod Assadovom kontrolom i da tamo USAID ima lokalne partnere.

USAID preusmjerava pomoć koja je već postojala, kako bi pomogla ratom pogođenim Sirijcima, fokusirajući se na napore spašavanja i druge neposredne potrebe, uključujući pružanje skloništa i hrane, rekao je Allen.

„Trenutno imamo punu paletu humanitarnog odgovora na sjeverozapadu Sirije“, rekao je Allen novinarima. Odbio je navesti imena nevladinih organizacija koje rade sa Sjedinjenim Državama, navodeći kao razlog operativnu sigurnost.

SAD su objavile da šalju dva spasilačka tima u Tursku. Allen je rekao da će timovi stići u srijedu ujutro i uputiti se u grad Adiyaman. Timovi, koji dolaze sa dva transportna aviona C-130, dovoze 158 ljudi, 12 pasa i 170.000 kilograma specijalizovane opreme, rekao je on.

„Ukoliko im je potrebna dodatna pomoć kada je u pitanju stanovništvo koje je možda bez stambenog prostora, ili im je potrebna hitna pomoć, mi smo svakako spremni da to pružimo“, rekao je Allen.


(Patria/Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.