8.2.2023. 13:31
0
Plate u Njemačkoj nastavljaju da padaju
FOTO: Ilustracija
Realne plate su u Njemačkoj prošle godine pale najsnažnije od 2008.godine.

Inflacija od 7,9 posto je potpuno poništila nominalni prošlogodišnji rast zarada od 3,4 posto i dodatno oslabila kupovnu moć građana, prenosi dpa.

Realne plate su 2022. u prosjeku pale za 4,1 posto u odnosu na prethodnu godinu, prema preliminarnim podacima koje je savezni zavod za statistiku saopštio u utorak.

Plate su se u Njemačkoj već smanjile tokom dvije pandemijske godine. Prvo je mnogo poslova sa skraćenim radnim vremenom 2020. vodilo negativnom trendu, prenosi b92.

Ipak, i 2020. i naredne godine rast potrošačkih cijena je prije svega utanjio realne plate.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.