8.2.2023. 15:05
0
BILD tvrdi: Putin je imao aktivnu ulogu u obaranju aviona u kojem je poginulo 298 ljudi
Prema međunarodnim istražiteljima, ruski diktator Vladimir Putin (70) imao je aktivnu ulogu u obaranju putničkog aviona MH17 Malaysia Airlinesa, prenosi BILD.

Postoje “jaki dokazi” da je Putin dao naredbu da se raketni odbrambeni sistem Buk premjesti u istočnu Ukrajinu. To proizlazi iz prisluškivanih telefonskih razgovora, objavio je u srijedu istražni tim u nizozemskom Haagu.

No, njihovi dokazi nisu dovoljni za krivični progon ruskog diktatora.

“Dosegli smo svoje granice”, rekli su istražitelji.

Čak 298 ljudi poginulo je kada je avion oboren iznad Ukrajine u julu 2014. godine.

Među žrtvama su 192 Nizozemca i četiri Nijemca.

Njihove ubice, Ruse Igora Girkina i Sergeja Dubinskog te Ukrajinca Leonida Harčenka, nizozemski je sud u novembru proglasio krivim u odsutnosti.

Osudio ih je na doživotni zatvor.

Sistem Buk nabavili su od 53. brigade ruske vojske u blizini Kurska. Organizirali su prijevoz preko granice. Krhotine su pale u blizini grada Tores u istočnoj Ukrajini, u krugu od 35 kilometara.

Muškarci su se odbili pojaviti na sudu u postupku koji je trajao od marta 2020. godine. Samo je četvrtooptuženog, Olega Pulatova, zastupao advokat i on je oslobođen.

U septembru 2016. godine istražitelji su održali konferenciju za novinare na kojoj su zaključili da je letjelica oborena projektilom 9M38 Buk.

Projektil je ispaljenim s terena pod kontrolom pobunjenika blizu Pervomajskog, grada 6 kilometara južno od Snižne u rukrajinskog regiji Donjeck.

Također je utvrđeno da je raketni sistem Buk prevezen iz Rusije u Ukrajinu na dan nesreće. Zatim je vraćen u Rusiju nakon napada, s jednim projektilom manje nego što je stigao.

Nizozemski istražni tim (JIT) je rekao da je identificirao 100 osoba, svjedoka kao i osumnjičenika, koji su bili uključeni u kretanje bacača Buk. Ipak, nije bio identificiran jasan komandni lanac za utvrđivanje krivice.

Nizozemski glavni tužitelj rekao je da “dokazi moraju stajati pred sudom”. Tokom istrage, JIT je zabilježio i procijenio pet milijardi internetskih stranica, intervjuirao 200 svjedoka, prikupio pola miliona fotografija i videa te analizirao 150.000 presretnutih telefonskih poziva.

Prema glavnom tužitelju JIT-a Fredu Westerbekeu, krivična istraga temelji se na “ogromnoj količini dokaza”, uključujući iskaze živih svjedoka koji su vidjeli bacač Buk, podatke primarnog radara, originalne fotografije i video zapise.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.