12.2.2023. 11:56
0
Šta se dešava na američkom nebu: Avioni oborili treći objekt u sedam dana. CNN javlja da su izjave pilota kontradiktorne
Neidentificirani objekt oboren je u subotu iznad sjeverne Kanade, što je treći put u sedmici da su američki borbeni avioni srušili objekte u zračnom prostoru Sjeverne Amerike, odnosno drugi leteći objekt koji su Sjedinjene Države oborile u samo 24 sata.

U petak je američki F-22 oborio neidentificirani objekt u zračnom prostoru Aljaske, a prošlog su vikenda F-22 uz obalu Južne Karoline srušili kineski balon, za kojeg SAD tvrdi da služi za špijunažu. Kina tvrdi da je to civilni balon koji se koristi u istraživačke svrhe, uglavnom meteorološke, javlja CNN.

U najnovijem slučaju obaranja iznad kanadskog Yukona, objekt je srušio američki vojni lovac F-22, potvrdio je kanadski predsjednik Justin Trudeau.

Objekt je oboren projektilom AIM-9X s američkog F-22. S istim projektilom i borbenim avionom u petak je oboren neidentificirani objekt iznad Aljaske, a 4. februara kineski nadzorni balon. U ovom trenutku nema naznaka da neidentificirani objekti imaju bilo kakve veze s kineskim nadzornim balonom. Čini se da su dužnosnici nacionalne sigurnosti širom kontinenta i dalje nervozni, piše CNN.

Savezna uprava za avijaciju privremeno je bila zatvorila u subotu oko 16 i 20 sati po pacifičkom vremenu i dio zračnog prostora u Montani. NORAD je kasnije u saopćenju rekao da je do zatvaranja došlo zbog otkrivanja radarske anomalije, te da je NORAD poslao borbene avione da istraže.

Kako javlja CBS News, u istragu se uključuje i američki FBI koji će pomagati kanadskim službama.

Čini se da je riječ o cilindričnom objektu, manjem od kineskog balona za nadzor koji je prethodno oboren, rekla je kanadska ministrica obrane Anita Anand.

“Objekt je letio na visini od otprilike 40.000 stopa, nezakonito je ušao u kanadski zračni prostor i predstavljao razumnu prijetnju sigurnosti civilnog leta”, dodala je.

“Ako je to bio još jedan kineski špijunski balon, to ukazuje da je Kina ili nekompetentna u upravljanju njima ili potencijalno namjerno provocira SAD”, rekao je Michael P. Mulroy, bivši dužnosnik Pentagona za The New York Times. Dodao je da je važno da SAD i Kina u ovim trenucima održavaju direktnu komunikaciju, posebno između vojski.

Kineski dužnosnici priznali su da je prvi objekt, balon došao iz njihove zemlje, ali tvrde da je to bio civilni cepelin koji se uglavnom koristio za “meteorološka istraživanja”, piše Insider.

Kina se nije oglasila vezano uz objekte oborene u Kanadi i na Aljasci.

CNN je izvijestio da je anonimni izvor s informacijama o brifingu rekao da su izjave pilota kontradiktorne. Uključuju zapažanja o objektu, te kažu da je ometao njihove sisteme i da nisu mogli objasniti kako je ostao u zraku.

(A. Balićevac)

SADKina
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.