7.3.2023. 22:53
0
Stoltenberg o članstvu u NATO-u: Švedska je ispunila obaveze prema Turskoj
Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pohvalio je danas nastavak pregovora s Turskom o pristupanju Švedske i Finske toj organizaciji, spomenuvši “napredak” u tom pitanju koje Ankara blokira. Dovršiti ulazak dviju nordijskih zemalja je “najvažnija zadaća i postižemo napredak”, istaknuo je čelnik NATO-a, koji do srijede boravi u Švedskoj, na konferenciji sa švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom.

Švedska, prema kojoj Turska ima najviše prigovora, “ispunila je svoje obveze” što ih je u junu u Madridu preuzela prema Ankari i “došlo je vrijeme da dovršimo proces ratifikacije”, ponovno je istaknuo. Od trideset članica saveza, samo Turska i Mađarska još trebaju ratificirati dva nova ulaska, ali njihovo odobrenje je nužno.

Nakon diplomatske krize koju je prouzročilo spaljivanje Kurana u Stockholmu početkom januara, Ankara je prekinula teške pregovore. Potonji će se napokon nastaviti u četvrtak u Bruxellesu, kao što je Turska najavila krajem februara. “Nedavno sam se sastao s turskim predsjednikom Erdoganom i sretan sam što je pristao nastaviti trilateralne sastanke” sa Švedskom i Finskom, rekao je Stoltenberg.

Što se tiče Mađarske, čija najava ratifikacije potiče zabrinutost zbog mnogih kašnjenja zadnjih mjeseci, rasprava je počela prošle sedmice u parlamentu. “Očekujem da će se proces brzo završiti”, rekao je glavni sekretar NATO-a.

“Nije pitanje hoće li Švedska ući u savez, nego kada će to biti”, dodao je.

Budimpešta podupire švedsko članstvo u NATO-u, ali švedski politički čelnici moraju prestati širiti “laži” o Mađarskoj, pa tako i “neutemeljene” kritike o nepoštovanju vladavine prava, rekao je Csaba Hende, zamjenik predsjednika mađarskog parlamenta i član Fidesza, stranke premijera Viktora Orbana.

(Ajdin B.)


0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.