8.3.2023. 15:10
0
Na okupiranoj Zapadnoj obali protesti nakon ubistva šest Palestinaca
FOTO: EPA
Izraelska policija ubila je šest Palestinaca u Jeninu, dok su jevrejski doseljenici napali vozilo u kojem je bila porodica sa djecom, prenosi Al Jazeera.

Na okupiranoj Zapadnoj obali održavaju se protesti a upućeni su i pozivi na generalni štrajk, nakon jučerašnjeg ubistva šest Palestinaca u Jeninu.

U jučerašnjoj raciji izraelskih snaga u izbjegličkom kampu, još 16 Palestinaca je ranjeno. Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas nazvao je to “činom rata punih razmjera”.

Specijalne snage izraelske vojske tragale su za počiniocem napada na dvojicu izraelskih doseljenika u Huwari, koji se dogodio prije deset dana.

U međuvremenu, specijalni koordinator UN-a za bliskoistočni mirovni proces Tor Wennesland osudio je napade jevrejskih doseljenika u naselju Huwara i zahtjeva da Izrael preuzme odgovornost.

“Duboko sam uznemiren nastavkom nasilja i zgrožen rušilačkim napadima izraelskih doseljenika protiv Palestinaca prije dva dana u Huwari, kraj Nablusa. Izrael kao okupatorska sila mora osigurati da civilno stanovištvo bude zaštićeno i počinioci moraju odgovarati”, reka je Wennesland, prenijele su agencije.

Saopštenju su prethodila svjedočenja o napadu jevrejskih doseljenika na vozilo u kojem je bila porodica sa malom djecom.

Napadači su polupali prozore i pucali, prenose izraelski mediji.

“Osuđujem nasilje naseljenika protiv Palestinaca. Osuđujem palestinske napade na Izraelce. Svi civili moraju biti zaštićeni od nasilja. Mi smo usred ciklusa nasilja koje mora biti hitno zastavljeno”, ocijenio je koordinator UN-a.

Oko Huware, u kojoj živi oko 7.000 Palestinaca, su jevrejska naselja i ona je već dugo poprište nasilja između Izraelaca i Palestinaca, prenosi Al Jazeera. 

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.