21.3.2023. 14:30
0
Njemačka zabrinuta za slobodu izražavanja i medija u RS: To je dio evropskih vrijednosti za koje se BiH mora obavezati
Savezna Republika Njemačka s velikom zabrinutošću posmatra napade na slobodu izražavanja i slobodu medija u Republici srpskoj, entitetu u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopćenju Ambasade.

"Kao pristupni kandidat u Evropsku uniju, Bosna i Hercegovina, a time i Republika srpska se obavezala na evropske vrijednosti i zakone. To uključuje slobodu izražavanja i medija. Savezna Republika Njemačka zahtijeva jasno opredjeljenje svih nivoa vlasti i organa Bosne i Hercegovine za te vrijednosti i zakone, čije poštivanje predstavlja osnovni uslov za pristupanje EU", kaže se usaopćenju. 

Dodaju da u Saveznoj Republici Njemačkoj sloboda izražavanja zaštićena je članom 5. Temeljnog zakona (Ustava).

"Prepreke za ograničavanje slobode izražavanja su s pravom izuzetno velike. Njemački sudovi s dobrim razlogom naglašavaju uvijek iznova da se posebno politički čelnici moraju nositi i sa žestokom kritikom. U cilju zaštite temeljnih prava neophodno je nezavisno, funkcionalno i pouzdano pravosuđe. U ovom trenutku Savezna Republika Njemačka, nažalost, još uvijek ne vidi da je u Bosni i Hercegovini dosljedno ispunjen ovaj opšti okvir", zaključuju iz Ambasade Njemačke u Bosni i Hercegovini. 


(Patria/A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.