21.3.2023. 19:25
0
Gotov sastanak Putina i Xija: “Kina na pravoj strani historije po pitanju Ukrajine”
Zvanično je završen sastanak Vladimir Putina i Xi Jinpinga. Reuters je objavio dio zajedničke izjave Rusije i Kine koji se odnosi na rat u Ukrajini.

“Ruska strana pozitivno ocjenjuje objektivan i nepristran stav kineske strane o ukrajinskom pitanju. Stranke se protive tome da bilo koje države i njihovi blokovi štete legitimnim sigurnosnim interesima drugih država radi stjecanja vojnih, političkih i drugih prednosti. Kineska strana pozitivno ocjenjuje spremnost ruske strane da uloži napore kako bi se što prije obnovili mirovni pregovori.

Gotov sastanak Putina i Xija:

Rusija pozdravlja spremnost Kine da igra pozitivnu ulogu u političko-diplomatskom rješenju ukrajinske krize i konstruktivne ideje iznesene u dokumentu koji je izradila kineska strana „O stajalištu Kine o političkom rješenju ukrajinske krize.

Strane napominju da je za rješavanje ukrajinske krize potrebno uvažavati legitimne zabrinutosti svih zemalja u području sigurnosti i spriječiti stvaranje blokovske konfrontacije. Te zaustaviti akcije koje dodatno raspiruju sukob. Strane ističu da je odgovoran dijalog najbolji način za održivo rješavanje ukrajinske krize, a međunarodna zajednica treba podržati konstruktivne napore u tom pogledu.

Strane pozivaju na prekid svih koraka koji pridonose eskalaciji napetosti i produženju neprijateljstava. I to sve kako bi se izbjegla daljnja degradacija krize do tačke u kojoj bi mogla prijeći u nekontroliranu fazu. Strane se protive svim jednostranim sankcijama koje su uvedene zaobilazeći Vijeće sigurnosti UN-a”, prenio je Reuters.


(Ajdin B.)

 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.