23.3.2023. 9:48
0
U Francuskoj danas ponovo protesti zbog reforme penzija
FOTO: EPA-EFE
Francuski sindikati koji organizuju proteste protiv reforme penzija od januara, najavili su za danas nove proteste i to će biti prvi poslije nedavnog usvajanja zakona o reformi penzija.

Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin izjavio je da će širom zemlje biti raspoređeno dodatno 12.000 policajaca i žandarma, od kojih 5.000 u Parizu, javila je francuska onlajn televizija BFMTV.

Darmanin je ponovio da u Francuskoj postoji sloboda izražavanja ali ne i pravo da se na uličnim protestima prave neredi i incidenti. Uprava francuskog civilnog vazduhoplovstva zatražila je od aviokompanija da danas otkažu oko 30 odsto svojih letova na pariskom aerodromu i 20 odsto na drugim aerodromima.

Kompanija Air France saopštila je da će zadržati sve letove na dugim relacijama posebno na međunarodnom pariskom aerodromu Rossi Charles de Gaulle.

Očekuje se da će biti poremećen i željeznički saobraćaj.

Sindikati koji organizuju proteste rekli su u sredu poslije intervjua Emmanuela Macrona da su razočarani i dodali da je predsjednik Francuske pokazao "prezir prema milionama demonstrantama".

Predsjednik Francuske izjavio je da bi u narodu nepopularna reforma penzija trebalo da bude sprovedena do kraja godine i da je spreman da bude nepopularan zbog toga. Macron je u intervjuu francuskim televizijama TF1 i France 2 rekao da je reforma neophodna i da je ne sprovodi iz zadovoljstva.

"Ja ne tražim da ponovo budem izabran. Između kratkoročnih anketa o popularnosti u javnosti i opšteg interesa zemlje, biram interes zemlje", rekao je Macron i dodao da je spreman zbog toga da bude nepopularan.

Francuzi i dio opozicije su nezadovoljni jer reforma predviđa pomjeranje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

Macron je u utorak odbacio rekonstrukciju vlade, raspuštanje parlamenta i raspisivanje referenduma o reformi penzija. Francuski predsjednik je rekao da ima povjerenje u premijerku Elisabeth Borne, koja je nedavno iskoristila ustavno pravo za usvajanje zakona o reformi penzija bez glasanja u parlamentu.

Zbog toga su poslanici opozicije podnijeli dva prijedloga o nepovjerenju vladi, koja nisu prošla u parlamentu. To se i očekivali jer Macronova koalicija ima relativnu većinu i za zakon je imala podršku nekih opozicionih stranaka, među kojima je tradicionalna desničarska stranka Republikanci.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.