24.3.2023. 14:33
0
Macron pod pritiskom da pronađe izlaz iz krize: Povrijeđen je 441 policajac, a uhapšeno je 475 osoba
FOTO: Michel Euler/POOL/AFP/Getty Images
Francuski predsjednik Emmanuel Macron bio jedanas pod pritiskom da pronađe izlaz iz krize koja je dovela do jednog od najtežih uličnih nasilja u Francuskoj u posljednjih nekoliko godina zbog zakona o penzijama koji je prošao u parlamentu bez glasanja.

U Parizu i brojnim gradovima širom zemlje, ekipe za čišćenje pregledale su razbijene izloge, ugljenisane kante za smeće i razbijene autobuske stanice nakon nasilnih sukoba tokom noći između anarhista obučenih u crno i policije.

Povrijeđen je 441 policajac, a uhapšeno je 475 osoba. Deseci demonstranata također su povrijeđeni, među kojima i žena koja je izgubila palac u gradu Rouanu u Normandiji.

Protestni skupovi koji su tokom dana okupili velike mase inače su uglavnom bili mirni.

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da se velika većina birača protivi odgađanju starosne granice za penzionisanje za dvije na 64 godine. Dodatno ih je razbjesnila vlada koja je odlučila da preskoči glasanje u parlamentu.

"Svi su jutros zabrinuti, jer je bilo neprihvatljivog nasilja", izjavio je šef sindikata CFDT-a Laurent Berger za radio RTL, pozivajući Macrona da se uključi.

U televizijskom intervjuu u srijedu, Macron je izjavio da neće povući zakon i da će se nastaviti po planu, i stupiti na snagu do kraja godine.

Sindikati su pozvali na regionalnu akciju tokom vikenda i nove štrajkove i proteste širom zemlje, prenosi Oslobođenje. 



(A.R.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.