24.3.2023. 16:45
0
UN optužuje Ukrajinu i Rusiju za strijeljanje ratnih zarobljenika
FOTO: AP Photo / Kin Cheung
Ujedinjeni narodi su u petak optužili ukrajinske i ruske snage za strijeljanje desetaka ratnih zarobljenika u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

- Krajnje smo zabrinuti zbog strijeljanja 25 ruskih ratnih zarobljenika i civila izvan borbe" i "15 ukrajinskih ratnih zarobljenika - rekla je Matilda Bogner, voditeljica UN-ove misije za praćenje ljudskih prava u Ukrajini.

Po riječima Bogner, UN je dokumentirao ukrajinska smaknuća Rusa, "nerijetko počinjena odmah nakon zauzimanja na ratištu". UN je upoznat s pet istraga koje vodi Kijev, a obuhvataju 22 žrtve, ali "nemamo informacija o bilo kakvu krivičnog progonu počinitelja" tih zločina, dodala je.

O strijeljanju 15 ukrajinskih ratnih zarobljenika koje su počinile ruske snage "odmah nakon njihovog zarobljivanja", 11 ih je počinila ruska paravojna skupina Wagner, rekla je još čelnica. Ukrajina i Rusija se međusobno optužuju za loše postupanje sa zarobljenicima koje se, od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022., smatra ratnim zločinom.

Wagnerova grupa je na prvoj liniji ratišta u bici za grad Bahmut, središte sukoba na istoku Ukrajine. Početkom marta videosnimka navodnog ruskog strijeljanja ukrajinskog zarobljenika potresla je ukrajinsku javnost. U novembru se Kremlj razbjesnio zbog dvije videosnimke navodnog strijeljanja desetak ruskih vojnika koji su se predali ukrajinskoj vojsci, navodi Avaz. 



(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.