26.3.2023. 7:16
1
Diktatura u najgorem obliku: Stupio na snagu Zakon o smrtnoj kazni zbog izdaje države
FOTO: Agencije
U Bjelorusiji je stupio na snagu zakon koji predviđa mogućnost smrtne kazne za zvaničnike, državne službenike i vojnike u slučaju veleizdaje.

Zakon uključuje izmjene i dopune Krivičnog zakona Bjelorusije "Izdaja države". Prema njemu, osobi koja je počinila izdaju zemlje i obnaša javnu funkciju, osim smrtne kazne, moguće je izreći i kaznu doživotnog zatvora.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko potpisao je zakon 9. marta, a odobren je 21. februara. Bjelorusija je do danas jedina zemlja u Evropi u kojoj se smrtna kazna koristi kao kazna za zločine protiv zakona.

Novi zakon pokriva širenje terorističke propagande, klevetu oružanih snaga i drugih vrsta vojnih formacija, kao i kršenje uslova za zaštitu državne tajne.

Također sadrži i dijelove o špijunaži, terorističkim aktima protiv državne ili javne ličnosti, sabotaži, pozivima na sankcije, stvaranju ili učešću u ekstremističkoj formaciji, finansiranju ili omogućavanju ekstremističkih aktivnosti, ili učešću u oružanoj formaciji ili oružanom sukobu na teritoriji strane države.

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.