26.3.2023. 9:14
0
Njemačka će u ponedjeljak biti paralizovana zbog štrajka uposlenika u saobraćaju
FOTO: EPA
U ponedjeljak će se širom Njemačke održati veliki jednodnevni štrajk zaposlenih u željezničkom, zračnom i pomorskom saobraćaju, što će sasvim sigurno dovesti do kolapsa.

Ovim štrajkom će biti pogođen cjelokupni međugradski željeznički i gradski saobraćaj, kao i većina aerodroma.

Prema nekim procjenama, štrajkom bi u ponedjeljak moglo biti pogođeno 380.000 putnika, a očekuje se da će saobraćaj biti poremećen i do sredine sljedeće sedmice.

Predstavnik Njemačke željeznice (DB) pozvao je putnike da odgode putovanja ako je to moguće ili da ih premjeste na dan prije ili nakon štrajka.

Ovaj štrajk utjecat će i na putnike koji žele iz Njemačke koji putuju u BiH ili iz nje u ovu zemlju.

Sindikati u Njemačkoj za 2,5 miliona zaposelnih traže veće plaće, posebno izjednačavanje negativnog učinka inflacije na realne plaće. Traži se povećanje prihoda od 10,5 posto.

Prema ispitivanju koje je provela njemačka novinska agencija dpa, uprkos velikim problemima koje donosi štrajk saobraćajnog sektora u Njemačkoj, većina građana ima razumijevanja za obustavu rada.

Demonstracije ne jenjavaju ni u Francuskoj u kojoj stotine hiljada ljudi na ulicama već nekoliko dana protestuje protiv sporne penzione reforme.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.