27.3.2023. 21:40
1
Nova ruska vojska plaćenika ušla u rat u Ukrajini: Bore se protiv “sotonista”
FOTO: Twitter
Šef Krima postavljen od Kremlja stvorio je vlastitu plaćeničku jedinicu inspiriranu Wagner grupom.

Sergej Aksjonov je angažirao bivšeg komandanta Wagnera u Africi da vodi njegovu grupu pod nazivom Konvoj.

Plaćenička jedinica se navodno sastoji od 300 boraca. Već je navodno raspoređena u okupiranim dijelovima regije Herson u južnoj Ukrajini.

“Ovo je Aksjonovljeva privatna vojna kompanija. Međutim, cijelu grupu čine bivši zaposlenici Wagnera”, rekao je jedan od plaćenika TV stanici Russia-24.

Plaćenici Konvoja, kako je prikazano na TV vijestima, trenirali su u šumi. Kopali su rovove i učili kako postaviti mine.

Konvojev Telegram kanal postavljen je u novembru prošle godine. U velikoj mjeri sadrži ruske pravoslavne slike i ikone. Ukrajince naziva “sotonistima”.

Ruski opozicioni mediji identificirali su šefa Konvoja kao Konstantina Pikalova. On je radio kao komandant Wagnera na Madagaskaru i u Centralnoafričkoj Republici.

Aksjonov ove informacije nije komentirao. Opozicioni mediji opisali su Konvoj kao dio rezervnih snaga ruske vojske jer njegovi borci potpisuju ugovor i s plaćeničkom jedinicom i s ministarstvom odbrane.

Prije invazije na Ukrajinu, Kremlj je držao Wagner grupu podalje od svjetla pozornosti. Radije ih je koristio kao nespornu prednost u Africi i na Bliskom istoku kako bi podupro klijente-diktatore.

Naime, iako se o njima u Rusiji govori kao odvažnim plaćenicima, većina Wagnerovih boraca su ubice ili dileri droge regrutirani iz ruskih zatvora, prenosi Jutarnji list.

Wagner sada otvoreno regrutira u ruskim mjestima i gradovima. Njegovi borci imaju pogrebe uz vojne počasti, a trgovine u Moskvi prodaju memorabilije i pokućstvo s markom Wagner.

Sergej Markov, bivši savjetnik Vladimira Putina i ruski komentator, objasnio je privlačnost plaćeničkih formacija.

“Nema birokratije. Vrijeme potrebno da informacije dođu do borbenih jedinica iz komande u pozadini je daleko brže nego u regularnoj vojsci”, rekao je on.

Druge ruske plaćeničke firme koje se bore u Ukrajini uključuju Patriot i Redut. One su usko povezane s ruskim vlastima i optužene su za ratne zločine.

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.