28.3.2023. 12:17
0
Francuska ušla u deseti dan protesta
FOTO: Twitter
Francuska se danas suočava sa novim štrajkovima i protestima širom zemlje, nakon što su neki od najgorih uličnih nasilja u zemlji poslednjih godina poremetili skupove u protekloj sedmici.

Protesti protiv planova predsjednika Emmanuela Macrona da odgodi starosnu granicu za odlazak u penziju za dvije godine (na 64) do sada su bili uglavnom mirni, navodi N1. 

Bijes građana je narastao otkako je vlada progurala nacrt u parlamentu bez glasanja sredinom marta, kao i snimci policijskog nasilja koji su dodatno pogoršali stvari.

U posljednjem danu protesta širom zemlje u četvrtak, anarhisti “Crnog bloka” razbili su izloge, demolirali autobuske stanice i opljačkali McDonald's restoran u Parizu, uz slično nasilje u drugim gradovima.

Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin upozorio je u ponedjeljak da postoji “veoma ozbiljan rizik” od daljeg nasilja u utorak, u glavnom gradu i šire, prenosi Reuters.

Oko 13.000 policajaca biće angažovano na skupovima, od čega nešto manje od polovine u Parizu.

Nasilne grupe krajnje ljevice, od kojih neke dolaze iz inostranstva, žele “zapaliti Francusku”, rekao je Darmanin na konferenciji za novinare.

Policija je savjetovala vlasnike prodavnica na putu pariskog protestnog skupa da se zatvore za taj dan.

Grupe za ljudska prava i međunarodne organizacije osudile su prekomjernu upotrebu sile od strane policije u nedavnim protestima.

Kao i prethodnih dana industrijskih akcija od sredine januara, vozovi i letovi će biti prekinuti, a neke škole zatvorene, dok stalni štrajkovi i dalje pogađaju energetski sektor.

U ponedjeljak, pošto je najmanje šest od sedam rafinerija u Francuskoj bilo zatvoreno ili je radilo smanjenim kapacitetom, terminali za tečni prirodni plin (LNG) bili su blokirani.

Vlada kaže da je zakon o penzijama od vitalnog značaja kako bi se osiguralo da sistem ne propadne. Sindikati i demonstranti kažu da postoje i drugi načini za to.

Sindikati su zatražili od Macrona da povuče ili pauzira nacrt zakona – koji je usvojen, ali još nije objavljen, dok ga ne razmotri Ustavno vijeće – kako bi se stvari smirile, navodi N1. 


(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.