28.3.2023. 13:33
0
Sjeverna Koreja objavila fotografije: "Ovo su taktičke nuklearne bojeve glave"
FOTO: EPA/Profimedia
?Sjeverna Koreja objavila je fotografije za koje tvrdi da prikazuju male nuklearne bojeve glave te tvrdi da ih može montirati na projektile kratkog dometa. Ta država već dugo vremena tvrdi da posjeduje taktičko nuklearno oružje kojim može gađati mete u Južnoj Koreji.

Ali, fotografije koje su danas objavljene u državnim medijima po prvi put pružaju dokaze da bi te tvrdnje mogle biti istinite, navodi BBC. Doduše, nemoguće je utvrditi radi li se o stvarnim nuklernim bojevim glavama ili maniuplaciji. Sve dok Sjeverna Koreja ne testira jednu od njih, teško je biti 100% siguran.


Sve je više testiranja projektila

Pjongjang je, podsjetimo, u posljednja dvije sedmice je ispalila cijeli niz raketa za koje tvrdi da mogu nositi nuklearne bojeve glave. Sjevernokorejska vojska je simulirala nuklearnu zračnu eksploziju s dva taktička balistička projektila zemlja-zemlja tijekom jučerašnje vježbe gađanja, objavila je državna novinska agencija KCNA. 

BBC navodi kako, obzirom na broj testiranja, ovih dana postaje sve teže pratiti sjevernokorejsko ispaljivanje projektila. Pjongjang tvrdi kako se radi o reakciji na zajedničke vježbe američke i južnokorejske vojske.

U protekle dvije sedmice Sjeverna Koreja je, među ostalim, lansirala i svoj najmoćniji interkontinentalni balistički projektil, za kojeg tvrdi da može dosegnuti kontinentalne Sjedinjene Države. Ispalili su i projektile s podmornice te iz podzemnog silosa. Vojska je simulirala i nuklearni udar na južnokorejski aerodrom.


Hvale se nizom naprednih, sofisticiranih oružja

Sjevernokorejski diktator Kim Jong Un nedavno je potvrdio da vojska posjeduje i podvodni dron koji može ispaljivati nuklearno oružje pod morskom površinom te izazvati "golemi radioaktivni tsunami" koji može uništiti neprijateljske brodove.


Foto: 

Povrh svega toga, Sjeverna Koreja je sad pokazala fotografije za koje tvrdi da su nuklearne bojeve glave. Zapadni i južnokorejski analitičari ističu kako je Pjongjang u relativno kratko vrijeme otkrio cijeli niz novog, sofisticiranog oružja koje može biti ispaljeno s mora i kopna te doseći SAD, Južnu Koreji i Japan.

"Prije nismo znali da mogu ispaliti krstareće projektile iz podmornica ili podzemnih silosa. Njihova oružja postaje sve teže pratiti, ali i presresti", rekla je Ellen Kim iz Centra za strateške i međunarodne studije.


Prvi put objavljeni potencijalni dokazi

Pitanje koje već dugo muči Zapad, Južnu Koreju i Japan je ima li Sjeverna Koreja nuklearne bojeve glave koje može postaviti na projektile koje testira. Većina projektila koje su nedavno pokazali može nositi tek vrlo male, lake bojeve glave. Dosad nismo vidjeli dokaz da je Pjongjang uspio razviti takve bojeve glave. 



No, danas je Sjeverna Koreja objavila prvi dokaz da možda stvarno i jest uspjela u tome. Glavne državne novine objavile su fotogrrafije za koje tvrde da prikazuju Kim Jong Una kako pregledava red uređaja za koje tvrdi da su male nuklearne bojeve glave.

BBC navodi kako je trenutak u kojem će Sjeverna Koreja moći masovno proizvoditi male nuklearne bojeve glave trenutak u kojem simulirane prijetnje postaju stvarne, odnosno trenutak u kojem će postati sposobna napasti Južnu Koreju i Japan nuklearnim oružjem, prenosi Index.hr. 



(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.