29.3.2023. 8:30
1
Bjelorusi o prihvatanju nuklearnog oružja: Godinama nas pritišću
Bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova komentiralo je prihvatanje ruskog taktičkog nuklearnog oružja poručivši da su u posljednje vrijeme izloženi pritisku NATO saveza.

Tokom posljednje dvije i pol godine Republika Bjelorusija bila je izložena političkom, privrednom i informacijskom pritisku Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i njihovih NATO saveznika, kao i država članica Evropske unije - navodi se u saopćenju ministarstva.

Ministarstvo je opravdalo ovu odluku o saradnji s Rusijom istaknuvši da Minsk djeluje kako bi se zaštitio od Zapada.

- Obzirom na te okolnosti, te opravdane zabrinutosti i rizike u sferi nacionalne sigurnosti koji iz njih proizlaze, Bjelorusija je prisiljena odgovoriti jačanjem vlastitih sigurnosnih i odbrambenih kapaciteta -naveli su.

Nuklearni planovi 

Minsk je dodao da ruski nuklearni planovi neće biti u suprotnosti s međunarodnim sporazumima o neširenju nuklearnog naoružanja jer Bjelorusija sama neće imati kontrolu nad oružjem.

Podsjećamo, Putin je poručio da je Rusija postigla dogovor sa Bjelorusijom o postavljanju taktičkog nuklearnog oružja. On je rekao da sporazum neće kršiti sporazume o neširenju oružja.

Rusija, koja je naslijedila nuklearno oružje Sovjetskog Saveza, ima najveću svjetsku zalihu nuklearnih bojevih glava.

Putinova kontrola 

Putin kontroliše oko 5.977 takvih bojevih glava do 2022. godine, u poređenju sa 5.428 koje kontroliše predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden, prema podacima Federacije američkih naučnika.

Procjenjuje se da je 1.500 tih bojevih glava povučeno iz upotrebe (ali vjerovatno još uvijek netaknuto), 2.889 je u rezervi, a 1.588 je raspoređenih strateških bojevih glava.


(Admir O.)

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.