5.4.2023. 10:17
0
CNN: Ovo su laži koje je izrekao Trump u prvom obraćanju nakon podizanja optužnice
FOTO: EPA
Bivši američki predsjednik Donald Trump održao je govor na svom imanju Mar-a-Lago u utorak navečer nakon što je izveden pred sud na Manhattanu pod optužbom za krivotvorenje poslovne dokumentacije - i iznio niz lažnih tvrdnji koje su prethodno već razotkrivene. Trump se jučer izjasnio nevinim po svim točkama optužnice, prenosi Index.hr

Bivši predsjednik više puta je iznosio netočne detalje kada je govorio o istrazi o njegovom postupanju sa službenim dokumentima. Također je ponovio neke od svojih omiljenih neistina o nizu drugih tema. CNN donosi činjenice o nekim Trumpovim tvrdnjama.

Zakon o predsjedničkim dokumentima

Osuđujući pretragu Mar-a-Laga u kolovozu, Trump je ustvrdio da Zakon o predsjedničkim dokumentima omogućuje produljene pregovore o povratu dokumenata.

"Samo da svi znaju, potpadam pod ono što je poznato kao Zakon o predsjedničkim dokumentima, koji je Kongres davno osmislio i odobrio samo iz tog razloga. Prema zakonu, trebao bih pregovarati s Nacionalnom upravom za arhive i dokumentaciju (NARA)", rekao je Trump i nastavio omalovažavati NARA-u.

Činjenice: Trumpova tvrdnja je lažna. Zakon o predsjedničkim dokumentima kaže da u trenutku kada predsjednik napusti dužnost NARA preuzima skrbništvo i kontrolu nad svim predsjedničkim spisima. Ništa u zakonu ne ukazuje da bi trebali postojati pregovori između bivšeg predsjednika i NARA-e oko povrata dokumenata bivšeg predsjednika, a još manje da je trebala biti vođena višemjesečna borba nakon što je NARA 2021. godine prvi put kontaktirala Trumpov tim kako bi pokušala dobiti neke od spisa koji nisu predani na kraju njegova predsjednikovanja.

Jason R. Baron, bivši direktor parničnog odjela NARA-e, rekao je CNN-u sljedeće: "Bivši predsjednik jednostavno nije u pravu što se tiče zakona. Od podneva 20. siječnja 2021., kada je predsjednik Biden preuzeo dužnost, svi predsjednički spisi Trumpove administracije zakonski prelaze na čuvanje nacionalnom arhivu. Točka. To znači da nikakvi predsjednički dokumenti nikada nisu trebali biti prebačeni u Mar-a-Lago i nije trebalo biti razgovora ili pregovora".

Timothy Naftali, profesor na Sveučilištu New York i bivši direktor predsjedničke knjižnice Richarda Nixona, opisao je Trumpovu tvrdnju kao glupost i rekao da je tumačenje zakona bivšeg predsjednika stvar fantazije kako bi se Trump mogao pretvarati da je žrtva.

Naftali je rekao kako zakon jasno daje do znanja da su dokumenti koje je Trump držao u Mar-a-Lagu predsjednički spisi koji zakonski pripadaju javnosti i zakonski moraju biti pod nadzorom NARA-e. Zakon ne predviđa prostor za rasprave i pregovore između predsjedničkih savjetnika i NARA-e na kraju predsjedničkog mandata, ističe Naftali.

George Soros i okružni tužitelj

Kao što je to učinio na društvenim mrežama u ožujku, bivši predsjednik Donald Trump prozvao je liberalnog milijardera i donatora Georgea Sorosa dok je u svom govoru kritizirao okružnog tužitelja Alvina Bragga - tvrdeći da je Bragg "radikalni ljevičar i tužitelj kojeg podržava George Soros".

Činjenice: Soros nije dao nikakve donacije Braggovoj predizbornoj kampanji 2021. godine, a Sorosev glasnogovornik Michael Vachon rekao je za CNN da njih dvojica nikada ni na koji način nisu komunicirali. Nema dokaza da je Soros imao ikakvu ulogu u Braggovoj odluci da procesuira Trumpa. Međutim, kao dugogodišnji pristaša demokratskih kandidata za okružne tužitelje koji podržavaju reformu kaznenog pravosuđa, Soros je neizravno podržao Braggovu izbornu kampanju. Bio je glavni donator odbora za liberalnu političku akciju, Color of Change PAC, koji je potrošio nešto više od 500.000 dolara na neovisnu potporu Braggove kandidature.

Vachon je za CNN rekao: "Između 2016. i 2022. George Soros osobno i Democracy PAC (PAC ili Political Action Committee je neovisna politička organizacija usmjerena na pobjedu ili poraz nekog kandidata na izborima) zajedno su donirali otprilike četiri milijuna dolara Color of Changeu, uključujući milijun dolara u svibnju 2021. Ništa od toga nije išlo za kampanju Alvina Bragga. George Soros i Alvin Bragg nikad se nisu osobno sreli niti komunicirali telefonom, e-mailom, Zoomom... Između njih dvojice nije bilo nikakvog kontakta".

Soros je bio česta meta antisemitskih teorija zavjere koje židovskog filantropa prikazuju kao zavjerenika iza raznih američkih i međunarodnih događaja. Predsjednik Color of Changea Rashad Robinson nazvao je Trumpovo prozivanje Sorosa i "antisemitskim" i "anticrnačkim" i rekao je da su ovi napadi preuveličavanje Soroseve uloge u donošenju odluka PAC-a i uloge PAC-a u Braggovoj izbornoj pobjedi.

Postupanje bivših predsjednika s dokumentima nakon izlaska iz Bijele kuće

Braneći svoje postupanje s vladinim dokumentima, što je još uvijek predmet istrage, Trump je ponovio svoju lažnu tvrdnju da je još nekoliko bivših predsjednika ponijelo dokumente sa sobom po izlasku iz Bijele kuće.

Trump je tvrdio da je i predsjednik Barack Obama također otvoreno nosio kući kutije s dokumentima, odjećom i drugim stvarima. "Dvojica Busha su uspjela. Jimmy Carter je gotov. Ronald Reagan je gotov. Svi su gotovi", rekao je Trump.

Činjenice: Ovo je netočno, kao što je i sama NARA istaknula u prošlogodišnjoj izjavi, nema dokaza da su prethodni predsjednici učinili nešto slično onome što je Trump učinio nakon što je Zakon o predsjedničkim spisima stupio na snagu 1981. godine. NARA-i je dodijeljeno skrbništvo nad dokumentima bivših predsjednika Ronalda Reagana, Baracka Obame i dvojice Georgea Busha čim su ti predsjednici otišli s dužnosti, kako zahtijeva Zakon o predsjedničkim dokumentima. NARA je bila ta koja je pohranila dokumente u privremene arhive, a ne predsjednici.

NARA je u listopadskom priopćenju rekla da je dobila fizičko i pravno skrbništvo nad dokumentima svih predsjednika od Busha starijeg do Obame, nakon što su ti predsjednici otišli s dužnosti. Bilo je riječi i o privremenim objektima u koje su premješteni dokumenti: "Svi takvi privremeni objekti zadovoljavaju stroge arhivske i sigurnosne standarde, a njima upravljaju isključivo zaposlenici NARA-e. Izvješća koja ukazuju ili impliciraju da su ti predsjednički zapisi bili u posjedu bivših predsjednika ili njihovih predstavnika, nakon što su napustili dužnost ili da su zapisi bili smješteni u uvjetima ispod standarda, lažni su i dovode u zabludu".

Drugim riječima, ne postoji sličnost između Trumpovog postupanja s predsjedničkim dokumentima i postupanja prethodnih predsjednika. U tim drugim slučajevima, predsjednički dokumenti bili su u posjedu NARA-e i pohranjeni na siguran i profesionalan način. U Trumpovom slučaju, predsjednički dokumenti pronađeni u običnom skladištu u Mar-a-Lagu, uključujući dokumente s oznakom tajnosti, bili su u Trumpovom posjedu unatoč brojnim pokušajima NARA-e i Ministarstva pravosuđa da ih vrate.


Reakcija na Trumpov poziv državnom tajniku Georgije

Trump je tvrdio, kao što je već činio u prošlosti, da ga istražuje okružna tužiteljica okruga Fulton u Georgiji Fani Willis zbog "običnog" telefonskog poziva državnom tajniku savezne države Georgije Bradu Raffenspergeru od 2. siječnja 2021. godine, u kojem je Trump neuspješno poticao svog kolegu republikanca da nekako "pronađe" dovoljno glasova i poništi pobjedu Joea Bidena na izborima 2020. u toj saveznoj državi.

Zatim je Trump rekao: "Nitko nije našao ništa loše u tom savršenom pozivu sve do promotivne turneje zbog knjige mnogo mjeseci kasnije. Odjednom su rekli: 'Znate, sjećam se da je Trump telefonirao. Idemo to istražiti'".

Činjenice: Tvrdnja da "nitko" nije našao ništa loše u Trumpovom pozivu, nego se to dogodilo tek mjesecima kasnije, nije ni blizu istini. The Washington Post je objavio priču o pozivu dan nakon što se dogodio i odmah se digla galama. Na dan kada je priča izašla u javnost, tada novoizabrana potpredsjednica Kamala Harris nazvala je Trumpove komentare "čistom zlouporabom moći". Dan nakon toga, neki demokratski kongresnici zatražili su od FBI-ja da otvori istragu - a Willis je dala izjavu u kojoj je izvješća o pozivu nazvala "uznemirujućim" i pokazala spremnost za istragu. Tri dana nakon poziva, CNN je objavio priču pod naslovom "Trumpov poziv mogao bi dovesti predsjednika u opasnost, kažu pravni stručnjaci".

Nije odmah bilo jasno o kakvoj turneji zbog promocije knjige je Trump govorio, ali moguće je da je mislio na Raffenspergerovu promociju njegove knjige Integrity Counts u jesen 2021. godine, u kojoj je opširno raspravljao o Trumpovom pozivu, te na tu temu dao intervjue za razne medije. Do tada je već više od osam mjeseci bilo jasno da Willis istražuje Trumpove pokušaje uplitanja u izbore u spomenutoj saveznoj državi 2020.

Biden je pobijedio u Georgiji za 11.779 glasova. Trump je u telefonskom pozivu izrazio želju da se "pronađe 11.780 glasova".

Inflacija

Trump je ustvrdio da je "američko gospodarstvo osakaćeno najvećom inflacijom koju smo vidjeli u više od 60 godina".

Činjenice: Trumpova tvrdnja o "60 godina" je pretjerivanje, iako stopa inflacije ostaje visoka prema povijesnim standardima.

U lipnju prošle godine jednogodišnja stopa inflacije dosegnula je najvišu razinu od kraja 1981. godine - 9.1%. Ali otprilike 41 godina ne može se zaokružiti na "60 godina", a još manje na "više od 60 godina". Stvarna najviša jednogodišnja stopa inflacije u posljednjih 60 godina iznosi 14.8% (početkom 1980. godine), što je daleko više od razina sredinom 2022. godine. Što je još važnije, jednogodišnja inflacija sada je u padu već osam uzastopnih mjeseci, dosegnuvši 6% u veljači 2023. - što nije ni blizu 60-godišnjeg vrhunca.

Ova Trumpova tvrdnja primjer je kako bivši predsjednik s vremenom povećava svoje pretjerane tvrdnje. Na predizbornom skupu u Teksasu krajem ožujka, tvrdio je - također netočno - da je Amerika imala najveću inflaciju u "50 godina".

Izbori 2020.

Na početku svog govora, Trump je ponovio jednu od svojih poznatih laži o izborima 2020. koje je izgubio. Trump je tvrdio da su "milijuni glasova ilegalno ubačeni u glasačke kutije, a sve su uhvatile vladine kamere".

Činjenice: Ovo je laž, za to jednostavno nema temelja. Trumpove konkretnije prethodne tvrdnje o navodnom punjenju glasačkih kutija izbornih djelatnika u okrugu Fulton u Georgiji temeljito su opovrgnute. Nema znakova da se takva nezakonitost dogodila u velikim razmjerima. Iako je u cijeloj zemlji bilo malo prijevara glasača, od kojih su neke počinili Trumpovi pristaše, brojni bivši visoki dužnosnici Trumpove administracije i kampanje 2020. godine, uključujući glavnog državnog odvjetnika u vrijeme izbora Williama Barra, priznali su da prijevare nisu bile dovoljne da promijene ishod izbora.

Vojna oprema ostavljena u Afganistanu

Trump je ustvrdio da je SAD iza sebe ostavio "85 milijardi dolara vrijednu vrhunsku vojnu opremu" kada se povukao iz Afganistana 2021. godine.

Činjenice: Trumpova brojka od 85 milijardi dolara je lažna. Iako je značajna količina vojne opreme koju je SAD isporučio afganistanskim vladinim snagama doista prepuštena talibanima nakon američkog povlačenja, Ministarstvo obrane je procijenilo da je ta oprema bila vrijedna oko 7.1 milijardu dolara. Ukupno je 18.6 milijardi dolara opreme isporučeno afganistanskim snagama između 2005. i 2021. A dio opreme koja je ostavljena onesposobljen je prije nego što su se američke snage povukle.

Kao što su drugi stručnjaci za provjeru činjenica prethodno objasnili, "85 milijardi dolara" je zaokružena brojka za ukupan iznos koji je Kongres izdvojio tijekom rata u fond za potporu afganistanskim snagama sigurnosti. Manji dio ovog iznosa odnosio se za opremu.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.