12.4.2023. 17:39
0
Trojica nepalskih šerpasa nestali pod lavinom na Mount Everestu
Trojica nepalskih vodiča šerpasa nestali su u srijedu na Mount Everestu nakon što ih je lavina zahvatila i zatrpala ih u pukotini, izjavio je zvaničnik ministarstva turizma.

Lavina je zahvatila najpopularniju rutu jugoistočnog grebena do vrha najviše planine na svijetu.

Trojica vodiča koji su prenosili penjačku opremu za svoje klijente uhvaćeni su lavinom na neodređenom mjestu između Baznog logora i Kampa I na njegovim donjim dijelovima.

Bazni kamp Everesta, koji se tokom alpinističke sezone od marta do maja pretvara u grad pod šatorima, nalazi se na nadmorskoj visini od oko 5350 metara, a kamp I postavljen je preko opasnog glečera Khumbu, prve velike fizičke prepreke ka vrhu, na nadmorskoj visini od oko 6050 metara.

- Pao je snježni blok i zatrpao ih - kazao je zvaničnik ministarstva turizma Yubaraj Khatiwada za Reuters.

Katastrofa koja se desila u srijedu prva je na Mount Everestu tokom ovogodišnje alpinističke sezone, kada se očekuje da će stotine stranih i nepalskih alpinista pohrliti na planinu kako bi pokušali dosegnuti njen vrh od 8849 metara.

Na Mount Everest prvi su se uspeli Novozelanđanin Sir Edmund Hillary i njegov alpinistički kolega, šerpas Tenzing Norgay 1953. godine.

Hiljade alpinista otada se uspelo na vrh, a oko 300 alpinista je do sada stradalo na njegovim strminama.

Khatiwada je rekao da je mobiliziran helikopter za potragu za šerpasima za koje se vjeruje da su zatrpani u pukotini od 50 metara.

Tim za pretraživanje terena također dosad nije uspio locirati nestale penjače, rekao je Khatiwada.

Nepal, smješten između Kine i Indije, dom je osam od 14 najviših svjetskih vrhova, uključujući Everest.

Uspon na Mount Everest i mnoge druge manje vrhove popularan je pustolovni sport u Nepalu, kao i izvor zaposlenja i prihoda u siromašnoj zemlji.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.