16.4.2023. 10:30
0
Brazilski predsjednik Lula da Silva sastao se s liderom UAE nakon posjete Kini
Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva sastao se jučer s liderom Ujedinjenih Arapskih Emirata gdje je doputovao nakon dvodnevne posjete Kini, javio je AFP.


Predsjednik UAE, šeik Mohamed bin Zayed al-Nahyan pozdravio je Lulu u predsjedničkoj palači u Abu Dabiju. Lula je prisustvovao iftaru i otišao rano u nedjelju, rekli su zvaničnici.

UAE su drugi po veličini trgovinski partner Brazila na Bliskom istoku, prema službenoj novinskoj agenciji WAM.

Bilateralna trgovina isključujući naftne derivate iznosila je više od četiri miliona dolara prošle godine, što predstavlja porast od 32 posto u odnosu na 2021. godinu, saopštio je WAM.

U Pekingu, gdje je Lula nastojao konsolidovati ekonomske veze s glavnim trgovinskim partnerom Brazila, rekao je da se njegova zemlja "vratila na međunarodnu scenu" i spremna da posreduje u okončanju ruskog rata u Ukrajini.

Lula je također optužio Sjedinjene Američke Države da "ohrabruju" rat i rekao da bi trebalo "početi razgovarati o miru".

I Kina i Brazil odbili su da se pridruže zapadnim zemljama u nametanju sankcija Moskvi zbog njene invazije. UAE je zadržao neutralan stav u sukobu, piše AFP.


(Patria/A.R.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.