7.5.2023. 10:35
1
Berlusconi se pojavio na snimku nakon teške bolesti i najavio svoj povratak u politiku
Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni rekao je pristalicama da je spreman da se vrati na posao nakon mjesec dana provedenih u bolnici.


Ovaj 86-godišnjak, koji boluje od leukemije, hitno je prebačen na intenzivnu njegu zbog povezane plućne infekcije, ali se njegovo stanje od tada stabilizovalo, javlja BBC. Nije bilo riječi o tome kada bi mogao napustiti bolnicu.
U video obraćanju iz svoje sobe, Berlusconi se zahvalio članovima svoje partije Forza Italia na podršci.

„Nikada nisam stao, čak ni u proteklih nekoliko sedmica“, rekao je u unaprijed snimljenoj poruci, u kojoj se pojavio obučen u elegantno odijelo. „Radio sam na novoj strukturi stranke i spreman sam da se vratim na posao sa vama i da se zajedno s vama borim u našoj borbi za slobodu“, rekao je.

Članovi stranke su oduševljeno pljeskali na kraju govora, a neki su se mogli vidjeti kako suzdržavaju suze. Poruka je snimljena u petak nakon što su rođaci i doktori spriječili otpuštanje medijskog tajkuna i milijardera iz zabrinutosti da će pokušati da prisustvuje dvodnevnoj konvenciji stranke u Milanu, piše italijanski list La Repubblica. Proveo je dvije sedmice na intenzivnoj njezi prije nego što je sredinom aprila prebačen na opšte odjeljenje.

Forza Italia je osnovao Berlusconi i on ostaje njen lider nakon četiri mandata kao predsjednik. Stranka je mlađi član koalicione vlade premijerke Giorgie Meloni, ali je posljednjih godina u opadanju. Berlusconijeve posljednje godine na vlasti bile su zasjenjene seks i korupcijskim skandalima, a on je i dalje figura koja izaziva podjele u italijanskoj politici.

Ranije ove godine je oslobođen optužbi za podmićivanja mladih djevojaka da lažu o njegovim ozloglašenim razvratnim „bunga bunga“ zabavama. Berlusconi je izabran u gornji dom Italije, Senat, prošlog septembra, ali mu je više puta bilo potrebno bolničko liječenje i rijetko se viđa u javnosti. Njegov nedavni povratak u bolnicu izazvao je zabrinutost u Italiji i političari iz različitih stranaka poželjeli su mu oporavak. 


(Patria/A.R.)

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.