16.5.2023. 17:24
0
Djevojčica od 13 godina preživjela napad morskog psa: "Šokirali smo se, jer je sve bilo puno krvi, ona je bila potpuno krvava i nismo uopće mogli vidjeti što se događa"
Djevojčica (13) Ella Reed preživjela je napad morskog psa na plaži u Floridi. Osim sreće, zasluge idu i njoj samoj budući da je nekoliko puta šakom udarila morskog psa i tako sebi vjerovatno spasila život.

Ella je za lokalne medije rekla kako je bila u vodi do struka, s prijateljicom, kada je osjetila iznenadnu, oštru bol. Voda je bila veoma bistra, kaže, ali do trenutka kad ju je trbuh jako zabolio nije vidjela da im se bilo što približava.

“Morski pas je bio veoma jak. Snažno je udario u moj trbuh”, rekla je i dodala kako se nakon toga sve odigralo vrlo brzo. Nakon što ju je udario u trbuh, ona mu je uzvratila tako da ga je udarila šakom. Morski pas je na kratko otplivala od nje, no gotovo se odmah vratio, piše Guardian.

“Nije me htio ostaviti na miru, pa sam morala koristiti ruku i šaku, zbog toga me tamo i povrijedio”, pojasnila je djevojka, koja je na kraju uspjela otjerati predatora. Potom je vičući dozvala svoju majku i brata.

“Šokirali smo se, jer je sve bilo puno krvi, ona je bila potpuno krvava i nismo uopće mogli vidjeti što se događa. Njeno se tijelo treslo, ali je bila mentalno vrlo smirena i koncentrirana”, ispričala je njena majka.

Ellu je morski pas ugrizao za trbuh, ruku, koljeno i prst. Na svu sreću, to su sve njene povrede. U bolnici je dobila 19 šavova.

“Da, bila sam u šoku zbog svega što se dogodilo, ali me zapravo ništa nije boljelo, jer je adrenalin zaustavio bol”, kazala je. Iako nije sasvim sigurna, vjeruje da je to bio morski pas bik. Procjenjuje da je dugačak između 1,5 i 1,8 metra. Uprkos ovom napadu, Ella se planira uskoro vratiti u vodu.



Inače, Florida je svjetska prijestonica ugriza morskih pasa, prema međunarodnom dosjeu o napadima morskih pasa Univerziteta u Floridi. Od 57 neprovociranih ugriza morskih pasa zabilježenih 2022. godine, Florida je zabilježila 16. Iako prošle godine na Floridi nije bilo smrtnih slučajeva povezanih s ugrizom morskog psa, rezultirali su dvjema amputacijama. Većina neprovociranih ugriza morskih pasa širom svijeta dogodila se u SAD-u i Australiji.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.