22.5.2023. 10:19
0
Biden: Zelenski je obećao da Ukrajina neće koristiti avione F-16 za napade u Rusiji
FOTO: Facebook
Američki predsjednik Joe Biden kaže da je od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog dobio uvjeravanje da za napade na rusku teritoriju neće koristiti borbene avione F-16 koje je osigurao Zapad.

Biden je rekao novinarima u Hirošimi, u Japanu, na kraju sastanka lidera G7 da se avioni F-16 mogu koristiti "gdje god se ruske trupe nalaze unutar Ukrajine", javio je Reuters.

Naglašava da je "malo vjerovatno" da će avioni biti korišteni u bilo kojoj ukrajinskoj ofanzivi u narednim sedmicama, ali da bi ukrajinskim trupama moglo biti potrebno takvo oružje da bi se branile od ruskih snaga izvan njihovog trenutnog dosega.

Lideri Grupe sedam (G7) rekli su da neće odustati od podrške Ukrajini. Biden je najavio paket vojne pomoći od 375 miliona dolara, uključujući artiljeriju i oklopna vozila.

Obraćajući se liderima G7 tokom samita, istakao je da Washington podržava zajedničke savezničke programe obuke za ukrajinske pilote na avionima F-16, iako Kijev nije dobio konkretne garancije za isporuku borbenih aviona.

Zelenski je jučer rekao da je uvjeren da će Kijev dobiti avione F-16 sa Zapada, nakon mjeseci lobiranja.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.