27.5.2023. 8:14
0
Njemačka naručuje 18 novih tenkova Leopard 2 kao zamjenu za vozila poslana Ukrajini
Njemačka vojska naručila je 18 novih tenkova Leopard 2 kao zamjenu za vozila koja su poslana u Ukrajinu ranije ove godine, saopštila je vodeća odbrambena kompanija, javlja AP.
Krauss-Maffei Wegmann je saopštio da je ugovor za tenkove Leopard 2A8 potpisan sa saveznim uredom za vojnu opremu. Nisu dali finansijske detalje, ali je budžetski odbor njemačkog parlamenta u srijedu odobrio finansiranje od oko 525 miliona eura. Kompanija je saopštila da je planirano da isporuka novih tenkova počne 2025. godine i da ugovor uključuje opcije za još 105 tenkova Leopard 2A8. Krauss-Maffei Wegmann će također proizvesti 12 novih samohodnih haubica za njemačku vojsku kao dio opcije dogovorene u martu, saopštila je kompanija. Njemački ministar odbrane zalagao se za nabavku novih tenkova što je prije moguće nakon što je vlada krajem januara pristala da Ukrajini dostavi 14 borbenih tenkova Leopard 2A6. Taj broj je nekoliko sedmica kasnije povećan na 18 dok su Berlin i drugi pokušavali da sastave dva bataljona tenkova Leopard 2 za Kijev. Njemačka, Danska i Nizozemska također su se dogovorile da Ukrajini dostave modernizovane tenkove Leopard 1, stariji model koji njemačka vojska nije koristila dvije decenije. (Ajdin B.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.