31.5.2023. 13:13
0
Peskov: “Bezuslovno podržavamo Srbiju i Srbe..."
Rusija podržava srpsko stanovništvo Kosova i vjeruje da njihova zakonska prava i interesi moraju biti zaštićeni, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, javlja Reuters.

Peskov je takođee rekao da Moskva sa zabrinutošću prati nemire na Kosovu.

“Bezuslovno podržavamo Srbiju i Srbe… Smatramo da se moraju poštovati sva zakonska prava i interesi kosovskih Srba“, rekao je Peskov na dnevnom brifingu i dodao da ne smije biti mjesta za “provokativne radnje”.

Srbi su odbili da učestvuju na lokalnim izborima u aprilu, a kandidati koji su etnički Albanci osvojili su gradonačelničke funkcije u četiri opštine sa srpskom većinom sa izlaznošću od 3,5%, navodi N1. 

Kako navodi Reuters, NATO je u utorak saopštio da će poslati 700 dodatnih vojnika na Kosovo i staviti još jedan bataljon u stanje visoke pripravnosti dok Srbi nastavljaju da protestuju protiv gradonačelnika etničkih Albanaca. NATO već ima oko 4.000 vojnika trenutno na Kosovu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stavio je vojsku u punu borbenu pripravnost i naredio jedinicama da se približe granici.

Srbija i njen tradicionalni saveznik Rusija ne priznaju nezavisnost Kosova. Moskva je blokirala kandidaturu Kosova za članstvo u Ujedinjenim nacijama, dok Beograd još uvijek smatra Kosovo dijelom svoje teritorije.

Rusija, koja ima bliske kulturne i vjerske veze sa Srbijom, pravoslavnom hrišćanskom nacijom, okrivila je u subotu Kosovo i zapadne zemlje za eskalaciju tenzija na Balkanu, navodi N1. 


(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.