31.5.2023. 22:51
0
U Sudanu nastavljeni sukobi uprkos prekidu vatre
Nasilni sukobi nastavljeni su u srijedu između sudanske vojske i paravojne grupe Snaga za brzu podršku (RSF) u glavnom gradu Khartoumu, kazali su očevici.

Sukobi su izbili uprkos sporazumu o prekidu vatre postignutom posredovanjem Saudijske Arabije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) između dvije sukobljene strane.

Sukobi i granatiranje zabilježeni su u nekoliko naselja na jugu Khartouma. Zvuci granata čuli su se i u Karariju, sjeverno od grada Omdurmana.

Sudanska vojska je, prema riječima očevidaca, zatvorila most Al-Fatihab na Bijelom Nilu, koji povezuje Khartoum i Omdurman.

Vojska je objavila da su njene snage odbile napad pripadnika RSF-a u gradu El-Obeid, glavnom gradu pokrajine Sjeverni Kordofan.

U sukobima su od 15. aprila poginula najmanje 863 civila, a ranjeno je više hiljada ljudi, navodi se u izvještaju Sudanskog liječničkog sindikata.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) procjenjuje da je više od milion ljudi interno raseljeno zbog sukoba.

U ponedjeljak su se zaraćene strane u Sudanu složile produžiti sedmodnevno primirje uz posredovanje Saudijske Arabije i Sjedinjenih Američkih Država za još pet dana.

Posljednjih mjeseci između sudanske vojske i RSF-a rasplamsalo se neslaganje oko integracije te paravojne grupe u oružane snage, što je ključni uvjet tranzicijskog sporazuma s političkim grupama.

Sudan je bez funkcionalne vlade od oktobra 2021. godine kada je vojska smijenila prijelaznu vladu premijera Abdalle Hamdoka i proglasila izvanredno stanje u potezu koji su političke snage osudile kao puč.

Sudansko prijelazno razdoblje, koje je započelo u augustu 2019. godine nakon svrgavanja predsjednika Omara al-Bashira, trebalo je završiti izborima početkom 2024. godine.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.