1.6.2023. 21:06
0
Macron: Ukrajini potrebne jasne i snažne sigurnosne garancije
Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u četvrtak da Ukrajini treba dati jasne i snažne sigurnosne garancije na samitu NATO-a u Litvaniji u julu.

- Viljnus mora poslati jasnu poruku Ukrajini i Ukrajincima. Zalažem se za jače, konkretne i jasne sigurnosne garancije - rekao je Macron novinarima nakon samita evropskih lidera u Moldaviji, dodajući da će o tom pitanju razgovarati s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Potsdamu 7. juna.

Predsjednik Volodimir Zelenski je ranije rekao novinarima da želi jasne garancije ako Kijevu ne bude dato članstvo u NATO-u u bliskoj budućnosti, prenosi Reuters.

- Moramo dati dugoročnu perspektivu Ukrajini. Imperativ je da samit u Vilniusu daje ove trenutne garancije - kazao je on.

Nije precizirao kakve garancije, ali je rekao da to mora biti negdje između sigurnosnih garancija koje Izrael dobija i punopravnog članstva u NATO-u.

Scholtz je rekao novinarima da garancije treba da budu osmišljene na takav način da Ukrajini daju potrebnu sigurnost od opasnosti od napada. Oni su takođe bili potrebni za stabilizaciju Ukrajine, što bi značilo obavezu u pogledu uspostavljanja odbrambenih sposobnosti Ukrajine.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.