4.6.2023. 15:00
0
Njemačka traži od Kine da prestane s vrbovanjem bivših pilota Luftwaffea
Njemačka je zatražila od Kine da prestane regrutovati bivše pilote Luftwaffea za obuku vlastitih zračnih snaga, bojeći se da bi mogli otkriti tajne NATO-a, javio je AFP.

„Pokrenuo sam pitanje pilota njemačkih zračnih snaga koji su očigledno bili regrutovani da obučavaju (kineske) pilote“, rekao je novinarima ministar odbrane Boris Pistorius. 

On je to govorio nakon sastanka sa svojim kineskim kolegom Li Shangfuom na marginama odbrambene i sigurnosne konferencije u Singapuru.

„Jasno sam naznačio da očekujem da će ova praksa odmah prestati i rekao mu da vjerovatno neće biti baš zadovoljan ako i ja pokušam da uradim istu stvar“, dodao je Pistorius. Li to „nije negirao, ali je umanjio njen značaj“, dodao je.

Njemački nedjeljnik Der Spiegel i javni TV kanal ZDF izvijestili su u petak da je nekoliko bivših pilota zračnih snaga bilo zaposleno u Kini posljednjih godina da obučavaju pilote. Njihove plate su isplaćivane preko lažnih kompanija na Sejšelima, navode mediji. Riječ je o njemačkim pilotima koji su upravljali borbenim avionima Eurofighter i učestvovali u vježbama NATO-a. Berlin strahuje da bi tajne u vezi sa intervencijama i taktikama koje koristi NATO mogle biti otkrivene Kinezima. Slični slučajevi pojavili su se u Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Državama posljednjih godina. 


(Patria/A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.