6.6.2023. 9:23
0
Pala stopa inflacije u Turskoj ispod 40 posto
Godišnja stopa inflacije u Turskoj pala je ispod 40 posto u maju, prvi put u 16 mjeseci, potisnuta privremenom ponudom besplatnog gasa za domaćinstva, javio je AFP.

Potrošačke cijene porasle su za 39,6 posto na godišnjem nivou i bile su gotovo stabilne, na 0,04 posto u odnosu na prethodni mjesec, navodi državna agencija za statistiku.

Međutim, ove zvanične brojke, prve otkako je predsjednik Recep Tayyip Erdogan reizabran 28. maja, osporavaju nezavisni ekonomisti iz turske Grupe za istraživanje inflacije (ENAG).

Oni kažu da se godišnja inflacija kreće između 105 i 109 posto, u zavisnosti od toga da li se u obzir uzme ponuda besplatnog gasa ili ne.

Erdogan, koji počinje treći mandat na vlasti, rekao je da je rješavanje inflacije glavni prioritet.

Inflacija je iznosila 85 posto u jesen 2022. godine, prije nego što je počela usporavati u novembru. Iako cijene nastavljaju rasti svakog mjeseca, to čine manje brzo nego prethodne godine, zaključuje AFP.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.