30.7.2023. 16:58
0
Najmoderniji američki nosač aviona prošao pored grčke luke Pirej
Američki nosač aviona "Gerald R. Ford" snimljen je u blizni grčke obale.

Nosač aviona nove generacije američke mornarice prošao je blizu luke Pirej, koja je 12 kilometara udaljena od Atine, glavnog grada Grčke.

Američki nosač aviona "Gerald R. Ford" je najnoviji i najmoderniji nosač Ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Ovaj nosač aviona najnovije generacije ima pogon na dva nuklearna reaktora s četiri osovine.

Dug je 332,84 metra, širok 40,84 metra, dok mu je širina pilotne palube 78,03 metra.

Može ploviti dvadesetak godina bez obnove goriva, a njegova izgradnja koštala je 12,8 milijardi dolara (oko 11,6 milijardi eura). Ime je dobio po 38. američkom predsjedniku Geraldu R. Fordu, koji je tu dužnost obavljao od 1974. do 1977. godine.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.