24.9.2023. 13:04
0
Lavrov: Podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine u granicama iz 1991. godine
FOTO: Facebook
U Deklaraciji o državnom suverenitetu jedna, po nama, od najvažnijih stvari je da će Ukrajina biti nesvrstana zemlja, rekao je Lavrov.

Na press konferenciji koju je održao u New Yorku u toku zasijedanja Generalne skupštine UN-a, ministar vanjskih poslova Rusije Sergey Lavrov izrekao je nevjerovatnu stvar, a to je da Rusija priznaje suverenitet Ukrajine u skladu sa Deklaracijom o nezavisnosti iz 1991. godine. Prema tom dokumentu, u sastavu Ukrajine nalaze se sva područja koja su trenutno pod ruskom okupacijom, uključujući Donjecku i Lugansku oblast, kao i poluostrvo Krim.

Tom prilikom Lavrov je spomenuo i uslov pod kojim Rusija priznaje tu suverenost, a to je da Ukrajina ne može pristupiti nijednom vojnom bloku.

- Ako se vratimo u 1991. godinu, mi smo priznali suverenitet Ukrajine na osnovu Deklaracije o državnoj suverenosti (Ukrajine), koju je Ukrajina usvojila kada je napuštala Sovjetski savez. Deklaracija sadrži mnogo dobrih stvari uključujući i to da će oni poštovati prava nacionalnih manjina, da će poštovati korištenje ruskog jezika, kao i jezike drugih naroda, a ruski je direktno spomenut u tekstu. Sve to je uvršteno i u Ustav Ukrajine. Međutim, u Deklaraciji o državnom suverenitetu jedna, po nama, od najvažnijih stvari je da će Ukrajina biti nestvrstana zemlja i da neće ulaziti u bilo koji vojni savez. U skladu s tim, pod tim uslovima mi podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine - izjavio je Lavrov, prenosi Avaz.ba.

(Mubina Lj.I.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.